Fatih Gürbüz’ün yazısını okumak için tıklayınız…
16.05.2024
0
Antalyalı çiftçiler para etmediği gerekçesiyle bir kamyon dolusu patlıcanı çöpe atarken komisyoncuların halde patlıcana 2-3 TL fiyat teklif ettiğini ileri sürdü. Yaz sezonu geldi, tarlalarda hasat başladı… Yaz meyve ve sebzeleri yavaş yavaş tezgahlarda yerini alıyor. Fiyatlar ise sezon başı olması sebebiyle yüksek. Fiyatların düşmesi beklenirken tezgahlar ve tarladaki fiyat...
16.05.2024
0
Türkiye’de geçen yıl meydana gelen trafik kazası sayısı, 2022 yılına göre yüzde 6,6 artarak 1 milyon 314 bin 136 oldu. Kazalarda 6 bin 548 kişi hayatını kaybederken 350 bin 855 kişi ise yaralandı. ensonhaber.com Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılı kara yolu trafik kaza istatistikleri yayınladı. Buna göre, karayolu ağında 2023 yılında toplam...
16.05.2024
0
6-8 Ekim olayları davasında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş hakkında 42 yıl ve Figen Yüksekdağ hakkında 30 yıl 3 ay hapis cezası kararı verildi. 6-8 Ekim olayları davası sonuçlandı… Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülen davanın duruşmasında karar açıklandı. Demirtaş ve Yüksekdağ’ın cezaları belli oldu...
16.05.2024
0

Bilim Merkezi’nde Yapay Zeka Teknolojileri anlatıldı

Bilim Merkezi’nde Yapay Zeka Teknolojileri anlatıldı
Yayınlama: 06.05.2024
2
A+
A-

Antalya Bilim Merkezi, Doç. Dr. Mehmet Hacıbeyoğlu’nu, öğrencilerle buluşturdu. Hacıbeyoğlu, yapay zeka tekniklerinin kullanım alanlarını, uygulamalarını, geliştirme araçlarını, dezavantaj ve etikleri hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi(NEÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Hacıbeyoğlu, Antalya Bilim Merkezi’nde yapay zeka teknolojilerini anlattı. Lise öğrencilerinin dinleyici olarak katıldığı söyleşide, yapay zekanın günümüzde ve gelecekteki rolüne dair önemli değerlendirmelerde bulunan Hacıbeyoğlu, bilişim alanındaki talebin giderek arttığını ve bu talebin dünya genelinde olduğunu belirtti. Özellikle pandemi sürecinde uzaktan çalışmanın popüler hale gelmesiyle birlikte, bilişim mesleklerine olan ilginin de arttığını ifade etti.

BİLİŞİM SİSTEMLERİ ÜZERİNE YENİ MESLEKLER

Artık her şeyin yazılımla, yapay zeka ile yapılmaya başlandığına değinen Doç. Dr. Hacıbeyoğlu, okuduğu bir makaleden örnekler vererek konuşmasını sürdürdü: “Önümüzdeki 20 yıl içinde dünyadaki mesleklerin yüzde 20’si bitecek. İnsanların para kazanmak için yaptıkları ara işlemleri artık bilgisayar sistemleri, robotlar yapmaya başlayacak. Bunun yanında yeni meslekler ortaya çıkacak. Ortaya çıkacak yeni mesleklerin büyük çoğunluğu da bilişim sistemleri ile ilgilidir. “ dedi.

YAPAY ZEKA İLE ENDÜSTRİDE HIZ VE KALİTE ARTIŞI

Son yıllarda giderek popülerliği artan yapay zeka teknolojilerine değinerek sözlerine devam eden Doç. Dr. Mehmet Hacıbeyoğlu, ayrıca devletlerin, kurumların ve özel firmaların yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmaya başladığını ve bunun gelecek için umut verici olduğunu vurguladı. Hacıbeyoğlu ayrıca, yapay zekanın endüstriyel alanlardaki kullanımının hız ve kalite artışına yol açtığını ve endüstriyel robotlar, otomasyonlar ve yazılımların insanların yerine geçmeye başladığını ifade etti. Ancak, teknolojinin doğru kullanımının da önemli olduğunu vurgulayarak, yapay zekanın etik ve insanlık için potansiyel risklerini de anlattı.

TEKNOLOJİ DOĞRU KULLANILMALI

Hacıbeyoğlu, “Önemli olan teknolojinin gelişmesi değil, önemli olan teknolojinin kullanım alanlarıdır. Hidrojen bombası yapılan teknolojiyle bir denizaltının 100 yıl boyunca enerjisini sağlıyorsunuz. 100 yıl boyunca deniz altı, yüzeye çıkmadan dünyada enerjisi bitmeden gezebilir. Aynı teknolojiyle bir bombayı insanların üzerine atarak, 50-100 bin kişiyi öldürebilirsiniz. Bunu iyi bir amaçla, bir taşıtın yakıtını üretmek içinde kullanabilirsiniz. Evet teknoloji gelişiyor, ama siz bu teknolojiyi hangi amaçla kullanıyorsunuz. Örneğin bir robota ev işleri yaptırabilir. Yük taşıtabilir, ağır işlerde, hasta bakımında kullanabilirsiniz. Robotları savaş içinde yapabilirsiniz. Robotların insanları öldürmesini de sağlayabilirsiniz.” dedi. 

Yapay zekanın doğru kullanımının insanlık için büyük fırsatlar sunabileceğini ancak aynı zamanda dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini de vurguladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.