okan dilek


KKTC ye devlet adamı siyasetçiler gerekiyor

​​​​​​​Anex Tur uçak krizi sonrası KKTC de demokrasi, vatanseverlik, ülke menfaatine siyaset anlayışına ve milli hissiyata dair bir çok değerin kaybolduğunu, bu hissiyatların ise siyasete kurban edildiği görüldü.


Öyle ki KKTC de siyaset yapan siyasetçiler yıllardır aynı isimler. Dönüp dolaşıp aynı isimler üzerinde makamlar ve masalar adeta sırayla veriliyor. Bu da KKTC de bir yeniliğin gerektiği ve KKTC de yaşayan vatandaşlara yeni yüzlerin ve yenilenmenin şart olduğunu ortaya koyuyor. Yani son 20-25 yıldır aynı siyasetçiler Kıbrıs’ı yönetmeye çalışıyor. Ancak görülüyor ki bir yatırım yapacak işadamını bile ellerinde tutamıyor ve bunun ülkeye sağlayacağı faydayı düşünemiyor.

Durum böyle olunca da bir kısır döngü dolanıp gidiyor KKTC de. Evet demokrasi ancak böyle kısır döngü içinde Körler Sağırlar Birbirini Ağırlar misali bir ülke yönetimi siyaseti Garantör Ülke Türkiye Cumhuriyetine de zarar verdiği de görülüyor. Bugün İktidarda olan ve Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ülke yönetiminde önemli kararlar alan, hamleler yapan hükümet KKTC ye de adam gibi ülkeyi yönetecek siyasetçileri depo etmesi artık kaçınılmaz bir olmuştur. Cumhurbaşkanından, Başbakanına kadar Türkiye Cumhuriyetini düşünerek hareket edebilen etmesi gereken siyasetçiler, politikalar görev almalı ve rol oynamalıdır.

KKTC de yaşanan Anex Tur ziyareti bir fırsata çevrilemediği gibi siyasi kriz ve kaos ortamı yaratılmasında mevcut siyasetçiler ve meclis bu sürecin baş aktörü olmuştur. Sözün ve lafın kısası KKTC ye Türkiye Cumhuriyetinin başarılı politikacıları, siyasetçileri, siyaset ve devlet adamlarının kamu alanlarında görevler verilmesi ülke yönetiminde bu devlet adamlarının görev alması artık kaçınılmaz olmuştur.

KKTC yönetim anlayışında ve ülkenin çeşitli yaşam alanlarında ‘Türk yatırımcı, Türkiyeden gelen işçi, memur iş gücü’ istenmiyor algısı her geçen gün ayyuka çıktığını KKTC de çalışmak için gidip ancak istenmeyen ülke insanı olarak tekrar gerisin geriye Türkiye ye dönen onlarca arkadaşımız olduğunu biz biliyoruz. KKTC siyaseti ya kendine gelmeli, ya da bu iş bilmez devlet adamlığı kimliğini kaldıramayan siyasetçilerin yerine ülke yönetme beceri ve tecrübesinde ki kadroların KKTC ye  transfer edilmesi artık zamanıdır. KKTC ye kendi kendini yönetme yeteneği verilmiş olmasını sanırım orada ki siyasetçiler başka taraftan anlıyor bu ciddi mevzuyu.  KKTC nin tüm siyasi otoritelerinin kendine gelmesi gerekiyor. Aksi taktirde değil ülke mevcut siyasilerin kara parçası bile yönetemediği geç olmadan fark edilecektir.