Instagram Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Türkiye’de engellenip yayın yapması yasaklanınca bir kesim derin bir ohhh çekerken bir kesim de yapılan uygulamaya yasakçı zihniyet diyerek tepki gösterdi.
Instagram Türkiya’de yasaklansa da “Ben başka ülke IP’si üzerinden giriyorum” diyenlere bizde başını kuma sokunca kıçınız açıkta kalıyor diyelim.
Başka ülke IP’si üzerinden yasaklı sitelere girmek VPN programları kullananların hem bilgisayarlarıhem de telefonları ne yazıkki korumasız kalarak her türlğ tehdite açık kalıyor.
ınstagram olmazsa yaşayamam diyenlerin sosyal medya bağımlılığı hastalık boyutuna gelmiş.
Sosyal medya bağımlılığı insanları hem kör ham sağır yaparken, gerçekleri görmezden geliyorlar çünkü onların tüm hayatı kim ne paylaşmış, kendi paylaşımlarını kim beğenmiş kim bakmış gibi saçma sapan bir süreçle devam ediyor. Bu örnek verdiğim grup tabiki hiçbirşeyden haberi olmayan o girdaba girmiş bağımlı olmuş masumlar.
Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarının iç piyasadan elde ettiği gelir 1 milyar doları aşarken başı instegram çekiyor. Bu verdiğim rakam 2022 yılına ait. Dünya’daki hacmi 12 trilyon Dolar. TL demiyorum bakın dolar diyorum. Adamlar elda etttikleri gelirle tüm dünyanın ekonomisini tek başlarına elde tutuyorlar.
Dünya ekonomisinden yüzde 10-15 arasında pay alan sosyal medya piyasası son 20 yıl içerisinde milyarların hayatını etkiler hale geldi. Küresel ekonomide 10-12 trilyon dolarlık hacmi ile ciddi konuma sahip olan dijital sektörler, sosyal medya platformlarının ivme kazanmasıyla kritik bir noktaya geldi.
Yani sosyal medya kullanıcıları sayesinde hem istedikleri gibi insanları yönlendirip istediği ülkeye istediği gibi kafa tutup o ülkenin vatandaşlarını ayaklandırıp istediği zaman hiç elini sürmeden sivil darbeler ve ayaklanmaları organize edebiliyor. Bu yaptığı organizasyonlarla ayrıca kasasına milyarlarca dolar para aktarabiliyor. Yani vampir gibi kanla besleniyor.
Instagram Türkiye’de katalog suçlara uymadığı için tüm uyarılara rağmen resmen meydan okuyunca BTK tarafından bant daraltılmasına gidilerek kapatıldı. Kapatıldıktan sonra tüm görüşmelere rağmen örneğin PKK’yı terör örgütü görmediklerini ve bu örgütü övücü yayınların suç olmadığını savunmaları ise ayrı tartışma.
Tabi bu sosyal medyayı kullananların paylaştığı fotosuna kaç beğeni kaç yorum geldiği çok önemli olduğu için katalog suç işlenmesi çokda önemli değil.
Şimdi bu kullanıcıları mantıklı düşünme ve akıl yürütme yönünden zayıflatıyor
Sosyal ilişkilere zarar veriyor, kişinin kendi bedensel ve ruhsal benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık artıyor, depresyon gibi eğilimlere yol açıyor, iş hayatındaki performansı etkiliyor, isanlar arasındaki rekabeti arttırıyor, bağımlılık yapıyor ve asosyal bir yaşantı başlıyor
Toplumun okuma araştırma ve öğrenme eğilimini tamamen yok ederek kendi kölesi haline getiren sosyal medyanın bir çok zararlarının arasında fiziksel, duygusal ve zihinsel zararları aldı başını gidiyor.
Ebeveynlerin sussun diye akıllı telefonlarla bebekken tanıştırıyor. Ondan sonra çok zeki benim bilmediğim şeyleri bu çocuk takır takır yapıyor diyerek birde övünme içine giriyor.
Ülkemizde WhatsApp, Facebook, TikTok, Twitter, Instagram ve diğer sosyal medya uygulamalarını aktif şekilde kullanırken, 50 milyonun üzerinde internet kullanıcısına sahip.
Özellikle günlük kullanıcı sayısının çokluğu ve yeni platformlara olan talebin canlılığı Türkiye’yi sosyal medya uygulamalarında hedef ülke haline getiriyor. Talebin yüksek olması firmaları ülkeye çekerken, oluşan ekonomik hareketlilik yeni yasal süreçleri de zorunlu kılıyor
Uzman ekonomistler mevcut ekonomik değerin Türkiye iç piyasasında kalması ve yeni uygulamaların türevleri ile küresel arenada rekabet edebilmesinin birçok açıdan yararlı olduğunu söylüyor.
Uzmanlara göre, finans, reklam, pazarlama, satış, online ödeme ve daha birçok alanda yeni iş sahalarının oluşturulmasına ve devlete farklı vergi kaynaklarının sağlanmasına katkı sunabilecek yerli uygulamalar, Türkiye’nin ekonomik, finansal, siyasi ve toplumsal güvenliği açısından kritik bir konuma sahip.
Yerli ve milli arabamız yerli ve milli savunma sanayisine sahip olabildiysek Hira Dağı kadar Müslüman, Tanrı Dağı kadar Türk kendi sosyal medyamızla hem Türk Dünyasına hemde İslami coğrafyaya hükmedebiliriz.
Ecnebinin sapkın oyuncağıyla mı oynayalım ecnabiyle mi oynayalım.
Karar sizin…