Yıldızlar Yatırım Holding ham madde yatırımına hız verdi

Yıldızlar Yatırım Holding ham madde yatırımına hız verdi

Yıldızlar Yatırım Holding ham madde yatırımına hız verdi

ISTANBUL (AA) - Yildizlar Yatirim Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakki Yildiz, "Pandemi sürecinde gördük ki ülke olarak sanayide disa bagimliligi bitirmeliyiz. Biz de holding olarak Türkiye’de ham maddeyi bulabilecegimiz, ara mamulleri üretebilecegimiz yatirimlar üzerine kafa yormaya basladik." ifadelerini kullandi.

Yildizlar Yatirim Holding'den yapilan açiklamaya göre, dünyada uzun süredir etkisini devam ettiren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin en çok zorladigi is alanlarindan biri de sanayi sektörü oldu. Sanayi sirketleri bu dönemde bir yandan çalisan sagligi için önlemler alip is sürekliligini saglamak için çaba harcarken, diger yandan da ham madde ve ara mamul tedariki konusunda ortaya çikan sorunlari çözmeye çalisti.

Pandemi süreci, IGSAS, Yildiz Entegre ve Yildiz Demir Çelik gibi farkli sektörlerden sirketleri bünyesinde barindiran Yildizlar Yatirim Holding'in farkli yatirimlara yönelmesine yol açti.

Açiklamada görüslerine yer verilen Yildizlar Yatirim Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakki Yildiz, pandemi sürecinin kendileri açisindan bir takim yeni hedeflere vesile oldugunu belirtti.

Yildiz, "Sunu fark ettik; bu süreçte aslinda bir anda seyahatler iptal olabiliyor. Iletisim kopabiliyor. Gemi ticaretinin olmadigi, limanlarin çalismadigi, gemi geldiginde ithalatin yapilamadigi zorlayici bir is ortami yasadik. ABD’de ormaniniz var. Agaç ürünleri için ham madde getireceksiniz. Ama oradaki çalisanlar virüs nedeniyle ormana gitmiyor. Dolayisiyla ham madde tedarikinde problem yasiyorsunuz. Fakat iç piyasada böyle bir problem yasamadik. Pandemi sürecinde iç pazar anlaminda lojistik hizmet kesintisiz devam etti. Yeni dünya düzeninde kapilarin kapanmasindan kaynakli olarak bir yigin gelismis ülke zaruri ihtiyaçlarini karsilayamadi. Biz de bu durumdan kendi dersimizi çikardik. Biz disa bagimli olmaktan kurtaracak hale dönmeliyiz. Yatirimsa yatirim… Özetle, pandemi sürecinde gördük ki ülke olarak sanayide disa bagimliligi bitirmeliyiz. Biz de holding olarak Türkiye’de ham maddeyi bulabilecegimiz, ara mamulleri üretebilecegimiz yatirimlar üzerine kafa yormaya basladik." ifadelerini kullandi.

Yildizlar Yatirim Holding olarak kendi ham maddelerini üretmek üzere çesitli yatirimlari düsündüklerini aktaran Yildiz, “Bu konuda ciddi mesai harciyoruz. Mesela endüstriyel orman konusu… Evet bizim için ABD’den getirmek daha ucuzdu. Türkiye’deki ormancilik, yatirim ve geri dönüs anlaminda daha pahaliydi. Ama simdi ulasamadiginda, ucuz buldugun pahali, pahali dedigin ucuz hale geldi. O zaman dedik ki bu isi Türkiye’de de degerlendirmeyi bir düsünelim. Önceden direk reddettigimiz bir fizibiliteyken, bugün uzun vadede artik ‘neden olmasin’ demeye basladik. Ayni konu, ana is kollarimizdan biri olan demir çelikte de geçerli.” ifadelerini kullandi.


- "Ar-Ge faaliyetlerine agirlik verecegiz"


Hakki Yildiz, kökleri 1890 yilina uzanan grubun, Türkiye’de sanayi ile özdeslestigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Biz üretimden baska bir sey bilmedik. Bizim bildigimiz tek sey sanayi yatirimlaridir. Tabii ki bu sanayi isletmeleri makineden ibaret degil. Ona deger katan insan, yani çalisanlarimizdir. Bu süreçte büyük bir özveriyle islerinin basinda bulunmaya devam eden tüm çalisanlarimiza tesekkür ediyoruz. Sanayici bir ailenin ferdi olarak da iyi, kötü, kâr ve zarari göz önüne alarak yola çiktik. Günesli günler kadar, yagmurlu günlere de hazirlikliydik. Bu süreçte çalisanlarimizin sikinti çekmesine izin vermedik, bundan sonra da vermeyecegiz. Birlik ve beraberlige böylesine ihtiyaç duydugumuz bir süreçte, grup sirketlerimizde koronavirüs kaynakli bir istihdam kaybini, herhangi bir isten çikarmayi gündeme dahi almadik."

2019 sonunda konsolide cirolarini 8 milyar TL’nin üzerine tasidiklarini; demir çelik sektörünün de katkisiyla ihracat yaptiklari ülke sayisini da 70’e çikardiklarina deginen Yildiz, "2020 herkesin bildigi gibi, koronavirüs salgininin gölgesinde geçen; faaliyet ortaminin ciddi ölçüde zorlastigi bir yil oldu. Biz Yildizlar Yatirim Holding olarak, bu dönemde ülkemize karsi duydugumuz sorumlulugun ve is sürekliligi prensibimizin bir geregi olarak üretime devam ettik, ediyoruz. Belli basli üretim planlamalarini hayata geçirdik ama bu süreçte hiçbir çalisanimizin sikinti çekmesine de izin vermedik. Inaniyoruz ki çok kisa zamanda bu pandeminin etkilerini silecek; ülke ve sirket olarak yeni basari hikayeleri yazmaya devam edecegiz. 2020 ve ötesinde, özellikle grup sirketlerimiz bünyesinde Ar-Ge faaliyetlerine agirlik verecegiz. Teknolojinin gücü ve sanayide sahip oldugumuz tecrübeyi harmanlayarak, özellikle yurt disi pazarlarda atacagimiz yenilikçi adimlarla küresel büyüme stratejimizi pekistirecegiz." ifadelerini kullandi.

2020 hedeflerinde bir revizeye gitmeyeceklerini belirten Yildiz, "Biz Ocak itibariyla yüzde 25-30’luk hacimsel büyümeyi hedef koymustuk. Hedefi ilk üç ayda yakalamistik fakat son iki ayda bunu kaybettik. Ama bundan sonraki süreçte yine ayni hedeflere çikmak için var gücümüzü kullanacagiz. Hedeflerimizi revize etmeyecegiz ama bu hedeflere ulasmak için daha çok gayret etmemiz gerektigi de asikar." degerlendirmesinde bulundu.