Türkiye'deki kadavradan rahim nakli bilimsel literatürde çığır açacak

Türkiye

Türkiye'deki kadavradan rahim nakli bilimsel literatürde çığır açacak

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Derya Sert'e yaptiklari rahim naklinden sonra tekniklerinin kullanilarak yurt disinda rahim nakilleri gerçeklestirildigini belirterek, "Rahim nakli bilimsel literatürde çigir açacak bir sey." dedi.

Özkan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, dünyanin ilk basarili rahim naklini gerçeklestirdikten sonra 10 yil içerisinde bebegin dünyaya gelmesi için daha önce denenmeyen bazi ameliyatlari yaptiklarini söyledi.

Bu ameliyatlari bilimsel makalelerle dünyaya duyuracaklarini aktaran Özkan, 10 yil süreyle tedavide hastayi da yormadan hep ders alarak ilerlediklerini anlatti.

Ilk 3-4 tüp bebek denemesinden sonra moleküler çalismalara yöneldiklerine deginen Özkan, "Tüp bebek yöntemiyle hamile kaliyordu ancak hep ayni haftalarda düsükle sonuçlaniyordu. Bunu düsündük. Birkaç gebelikte kalp atisi görmemize ragmen ayni günlerde düsük olmasinin sebebini arastirdik. Rahmin yapisinda mi yoksa rahim ile vücut yapisinda mi sikintilar var? Onlari belirledik." diye konustu.

Kontrollü sekilde sorunlarin üzerine gittiklerini vurgulayan Özkan, gelecek adina umut verici sonuçlar elde ettiklerini dile getirdi.

Ilk rahim nakli yapilan kadinin anne olmasinin bundan sonraki nakiller için önemine dikkati çeken Özkan, söyle devam etti:

"Biz ilk yüz naklini yaptigimizda basarisiz bir sonuç elde etseydik, Türkiye'de 10 sene kimse yüz nakli yapmazdi. 2000 yilinda Suudi Arabistan rahim naklini yapti ancak basarisizlikla sonuçlandi ve 11 yil kimse bunu yapmaya cesaret edemedi. Bizim nakil de basarisiz olsaydi dünyada 15-20 sene kimse rahim nakli yapmazdi. Yani dünyada rahim nakli yapilmayacakti. Bizim nakil basariliydi ancak bebek olmasi onu tam basarili yapacakti. Bu da oldu. Avrupa'dan Asya'ya ve ABD'ye kadar birçok ülkeden gelen ekiplere teknigimizi anlattik. Yaptigimiz rahim naklinden sonra dünyada bizim teknigimiz kullanilarak rahim nakilleri gerçeklesti. Dogan çocuklar da oldu. Derya sadece anne olmakla kalmadi birçok kadinin da yüzünün gülmesine, anne olmasina vesile oldu."

- "Bu nakiller klinige tasinmasindan sonra hizlanacak"

Özkan, ilk vakanin çocugunun dogmasinin bu ameliyatlari hizlandiracagini kaydetti.

Mutlu bir evliligi olup da rahmi olmadigi için bebek sahibi olamayan aileler bulunduguna isaret eden Özkan, "Rahim nakli bilimsel literatürde çigir açacak bir sey. Bu nakiller klinige tasinmasindan sonra hizlanacak. Belki yüzlerce, binlerce nakil yapilacak." degerlendirmesinde bulundu.

Rahmi olmadigi için hamile kalamayan Derya Sert'e 23 yasindayken, Prof. Dr. Ömer Özkan'in baskanligindaki ekip tarafindan 8 Agustos 2011'de 7 saat süren operasyonla kadavradan rahim nakledilmisti. Sert, uzun süren tedavilerin ardindan 4 Haziran 2020'de hamileligin 28. haftasinda 760 gram agirliginda bir erkek bebek dünyaya getirmisti.