• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Türkiye’de artış hızı Avrupa’nın 3 katından fazla!

SAĞLIK 20.04.2024 16:50:28 86 0
Türkiye’de artış hızı Avrupa’nın 3 katından fazla!

Türkiye’den, dünyanın farklı ülkelerindeki diyabetliler için yapay pankreas programı başlatılıyor!

Yüksek teknoloji diyabet hastalarının yaşam kalitesini artıracak!

Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi sağlık turizminde 

yeni bir çekim merkezi olacak!

ACIBADEM ULUSLARARASI DİYABET YÜKSEK TEKNOLOJİ MERKEZİ AÇILDI

Ülkemizde 12 milyon diyabetli var. Üstelik artış hızı dünya ortalamasının 2 katı, Avrupa ortalamasının da 3 katından fazla! İyi tedavi edilmediğinde ciddi organ hasarlarına da yol açan diyabet yaşamı tehdit edebiliyor! Günümüzde teknoloji ve tıptaki hızlı gelişmeler sayesinde ise hastaların etkin tedavisini yapmak ve yaşam kalitelerini artırmak mümkün! Bugün açılışı gerçekleştirilen Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi’nde yüksek teknoloji ile diyabet hastalarının yaşam kalitesinin artırılması ve Türkiye’den farklı ülkelerdeki diyabet hastalarına özel hizmet verilmesi hedefleniyor. Koordinatörlüğünü Endokrinoloji ve İç hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz’ın yaptığı Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi’nin açılışında, ilgili tüm branşlarda hizmet verecek olan uzman medikal ekip basın mensupları ile biraraya geldi. 

Dünyada 600 milyon, ülkemizde 12 milyondan fazla diyabetli bulunuyor. Yapılan araştırmalar; ülkemizde diyabetin görülme sıklığının her 10 yılda bir yüzde 100 oranında arttığını gösteriyor. Üstelik bu artış hızı dünya ortalamasının 2 katı, Avrupa ortalamasının da 3 katından fazla! Yaşamı tehdit edebilen ciddi bir hastalık olan diyabet; iyi tedavi edilmediğinde koroner kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, görme kaybı ve nöropati gibi ciddi organ hasarlarına yol açabiliyor. Acıbadem, diyabetin tanı ve tedavisinde bütünsel bir yaklaşım anlayışıyla tek merkezden hızlı çözümler sunan, ülkemizde ve farklı ülkelerdeki diyabet hastalarını takip edebilen Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi’ni hizmete sundu. Koordinatörlüğünü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz’ın yapacağı Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi’nde; Endokrinolog, İç Hastalıkları Uzmanları, Diyabet Diyetisyenleri, Diyabet Hemşireleri ve Psikolog gibi ilgili tüm branşlardan oluşan uzman bir medikal ekip multidisipliner yapıda hizmet verecek. Açılışta merkezin öne çıkan ve fark yaratan özelliklerini anlatan Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz “Kuruluş amacımız olarak ülkemizde uluslararası standartlarda bir diyabet yönetimini ve diyabetli hastalara komplikasyonsuz ve kaliteli yaşam sağlayacak bir merkez olmayı hedefledik. Bu amaçla öncelikle klasik bir diyabet tedavi merkezi yerine proaktif bir diyabet yüksek teknoloji merkezi kurmayı planladık. Başarılı bir diyabet tedavisi ancak multidisipliner bir yaklaşım ve ekip çalışması ile mümkündür. Temel felsefemiz diyabet ve diyabete bağlı sağlık sorunlarının tek merkezde en kısa zamanda ve doğru çözümüdür” dedi. 

‘Yapay pankreas’tan, ‘24 saat evden takip’e yüksek teknoloji çözümler… 

Diyabetin takip ve tedavisinde güncel teknolojilerin yaşamımıza girmesiyle hastalık yönetiminde birçok kuralın değiştiğini belirten Prof. Dr. M. Temel Yılmaz şöyle konuştu: “Diyabetle ilgili tüm sorunları aynı merkezde çözümleyecek multidisipliner yaklaşım ve organizasyonla 24 saat evden takipten dünyanın her tarafında kan şekerini izlemeye, kapalı döngü yapay pankreastan diyabetik giyilebilir teknolojilere ve kızıl ötesi ışınlarla 360 derece vücut analizi tekniklerine kadar en gelişmiş teknolojileri biraraya getirdik. Ayrıca tedaviye dirençli yüksek kilolu obezite kliniğinden gebelik diyabetine, farklı diyabet hastalarına özel ilk ihtisas polikliniklerinden diyabette Teletıp uygulamalarına dek birçok yeniliği hayata geçirdik. Diyabette teknoloji kullanımı çok zayıf; halen kan şekeri ölçümü klasik parmak delme yöntemiyle, insülin enjeksiyonu da insülin kalemiyle yapılıyor. Oysa glikoz ölçüm aletlerinin zorluklarını ortadan kaldıran ve her iki üç dakikada bir kan şekerini ölçebilen (Sürekli Glikoz Ölçüm Sistemleri-CGM) sistemlerle, hasta, izni olduğu taktirde diyabet ekibi tarafından 24 saat takip altında olabiliyor. Bu cihazlar ani kan şekeri düşüklüğünde (hipoglisemi) veya ani kan şekeri yüksekliğinde size ya da sağlık ekibine ve sizi izleyen yakınlarınıza alarm ile uyarı gönderebiliyor. Sağlıklı insan pankreasının insülin salgı dinamiğine en yakın olan sistem de sürekli insülin infüzyon pompa sistemleridir. İnsülin pompaları, kablolu insülin pompaları ve yeni kuşak cilde yapışan patch pumplar olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bu sistemlerle insan pankreası gibi en az 3 gün enjeksiyon yapmadan bazal ve bolus insülini uzaktan kumanda ile vermek mümkün.”

xxxxx Kutu Bilgisi xxxxxxx

Yapay pankreasla yaşayan hastaların çarpıcı öyküsü

Yahya Tan: 50 yaşında-Yapay kalp ve yapay pankreasla yaşıyor!

Diyabeti üç yıl önce fark edilen Yahya Tan halen yapay kalp ve yapay pankreas ile yaşamını sürdürüyor. 7 yıl önce motor kullandığı esnada aşırı terleme ve göğüs ağrısı şikayetiyle kendini hastaneye zor atan Tan “Doktor kalp krizi geçirdiğimi söyledi. Yapılan tetkiklerde nakil hastası olduğum ortaya çıktı ve 2017’den bu yana yapay kalp destek cihazı ile yaşıyorum. Yoğun bakımda tedavi gördükten sonra bu kez de diyabet hastası olduğum ortaya çıktı. Hastanede şekerim 500’lerdeymiş ama haberim yoktu. İnsülin kullanmaya başladım ama Temel hocamızla tanıştıktan sonra Şeker Ölçüm Cihazı (CGM) ve İnsülin Pompası kullanmaya başladım. İnsülin kullanırken çok zorlanıyordum; her zaman ölçüm alamıyor, saatlerini kaçırıyor ve ölçmede sorunlar yaşıyordum ama şimdi yapay pankreas ile bu sorunlar ortadan kalktı ve diyabetin hiçbir sıkıntısını yaşamıyorum. Şimdi şekerim 90-100’den yukarı çıkmıyor” dedi.

Şükran Usta (32 yaşında)- Yapay pankreasla anne oldu!

Halen 3,5 aylık bebeği olan Şükran Usta ise diyabet hastalığı ile pandemi sürecinde karşılaşmış. Bir anda çok zayıfladığını ve halsizlikten yürüyemez hale geldiğini, aşırı su içme isteği olduğunu belirten Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Usta, sık idrara çıkma şikayetiyle doktora başvurduğunda Tip-1 diyabet tanısı almış. Şekerinin 400-500’lerde seyrettiğini öğrenen Kaya insülin tedavisi başlandığını ama o dönem insülin kullanmakta çok zorlandığını, psikolojisinin alt üst olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Yapay pankreasla tanıştıktan sonra psikolojim düzeldi. Hamileliğimin 4. ayında insülin pompası kullandım. Hamilelik sürecinde bebeğime bir şey olacak diye çok korkuyordum ama CGM cihazı ve insülin pompası hayatımı kolaylaştırdı. CGM cihazı sayesinde sürekli parmak ölçümü yapmak zorunda kalmadım, ayrıca anlık şeker değerini gösterdiği için ani çıkış ve inişlere hemen müdahale ediyordum. Hamileliğimi çok rahat geçirdim, şekerim dengesine kavuştu. Bu cihazlar çok pahalı olduğu için sürdürülebilirliği mümkün olamayabiliyor; devlet eliyle ücretsiz verilse diyabet hastaları için son derece iyi olur.”

Janset Burcu Kubat Kırmızıgül (34 yaşında)-“Kızım her şeyim”

2,5 yaşında kızı olan Janset Burcu Kubat Kırmızıgül de toplantıda yaptığı konuşmada; 20 yaşında diyabet tanısı aldığını belirterek “O dönem çok kilo vermeye başlamıştım. Aşırı abur cubur yiyordum, 2 günde 1 sebil su bitiriyordum. Tip 1 diyabetim olduğu ortaya çıktı. Şekerim çok yüksek seyrediyordu, hamileliğimin başından itibaren inülin pompası ve CGM cihazı takmaya başladım, şekerimi ideal seviyeye indirdik. Şimdi artık şeker seviyeme göre ara ara cihazı kullanıyorum; benim diyabet hastalığım sayesinde kızım ve eşimle sağlıklı besleniyoruz ve hastalığın dezavantajlarını avantaja çevirdik. Yapay pankreas kesinlikle ülkemizde herkesin alıp kullanabileceği fiyatlarda olmalı çünkü gerçekten lüks değil hayati bir ihtiyaç. Ayrıca çocuklar için de olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum.”

Adana merkezli bahis operasyonu: 24 tutuklama

Çelik: İHA ve SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmek beka meselesi

Devlet Bahçeli’den İlber Ortaylı için taziye mesajı

Kocaeli'de penaltı tartışması: Selçuk İnan kulübeyi soyunma odasına götürdü

Manavgat’ta Sözen soruşturması genişliyor: 12 kişi tutuklandı

Trafik polislerine zorlu parkurda sürüş eğitimi veriliyor

Bakan Memişoğlu’ndan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Emine Erdoğan’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Akın Gürlek Antalya’ya Rıdvan Güzel ve Şürekasına uzanabilir mi ?

Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma

Uzm. Dr. Halil Nacar: Tıp Bayramı kutlu olsun

Bakan Bayraktar: Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için aramalar sürecek

İran Kızılayı: 36 bin sivil birim hasar gördü

Beşiktaş’a yeni şort sponsoru: Anlaşma sağlandı

Kent Konseylerinden Fatma Şahin’e ziyaret

Tüketici şikayetlerinde ayakkabı ve giyim zirvede

Yüksek hızlı trenlerde yolcu sayısı 110 milyona ulaştı

Isparta'da kentsel dönüşüm süreci başladı

MHP Milletvekilleri ve MYK üyeleri Beşiktaş Başkanı Serdar Adalı'nın Ankara İftarında Bir Araya Geldi

Yurt dışına kaçan 45 firari suçlu Türkiye’ye iade edildi

Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri başladı

Kuzey Kore’den Japon Denizi yönüne çok sayıda balistik füze denemesi

Galatasaray, Başakşehir karşısında serisini sürdürmek istiyor

Türkiye’de bahar havası etkisini artırıyor

İzmir’de toplu ulaşıma zam: Yeni tarifeler 1 Nisan’da başlıyor

Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi pazartesi idrak edilecek

Diyarbakır’daki petrol arama sahası büyütülüyor

Emeklilerin bayram ikramiyesi ve maaş ödemeleri başladı

Diyarbakır’da tırda 81 kilo sentetik uyuşturucu yakalandı

Karagümrük yenilgisi sonrası Fenerbahçeli futbolculara tehdit mesajları

Yükleniyor

loading

Bilişim Sistemlerini Kullanmak Suretiyle Dolandırıcılık

Kredi kooperatif operasyon görüntüleri yayınlandı

Jandarma bilişim suçlularını yakaladı

Antalya İl JandarmaDedektiflerince (JASAT) Aranan Şahısların Yakalanması

Güveni Kötüye Kullanma Suçundan 1 Şahıs TUTUKLANDI

Konyaaltı İlçesinde Kaçak Alkol Operasyonu

Aksu İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

“Kasten Öldürmeye Teşebbüs” Suçundan 2 Şahıs TUTUKLANDI

Manavgat İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

Son 2 Haftada Asayiş Olaylarında 513 Şahıs TUTUKLANDI

SON DAKİKA: TCMB, Mart 2026’da politika faizini yüzde 37'de sabit tuttu

Ticari süt işletmelerince 944 bin 926 ton inek sütü toplandı

Dünya mücevher sektörü İstanbul’da buluşuyor: Antalyalı Kuyumcular da Fuarda!

Tavuk eti üretimi 238 bin 794 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,90 milyar adet olarak gerçekleşti

Yaşlı nüfus 9 milyon 583 bin 59 kişi oldu

Toplam ciro yıllık %35,8 arttı

Ticaret satış hacmi yıllık %7,6 arttı, perakende satış hacmi yıllık %18,8 arttı

Sanayi üretimi yıllık %1,8 azaldı

İnşaat maliyet endeksi yıllık %25,38 arttı, aylık %9,87 arttı

Aylık en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde oldu

Yerel yönetimlerden gıda güvenliği için güç birliği

Terörsüz Türkiye raporu komisyonda kabul edildi

CHP muhtarlardan sonra veterinerlere de yeşil pasaport istedi

Yusuf Tekin'den Ramazan genelgesi açıklaması: Noel bizim kültürümüzde nereye oturuyor

81 il için sahur ve iftar saatleri

Camiler ilk teravih namazı için doldu

Almanya Savunma Bakanı: Türkiye NATO'da merkezi rolde

CHP'li vekil Hasan Öztürkmen'den Ramazan genelgesine tepki

Okullarda öğrençi mi yetiştiriyorsunuz? Mafya mı yetiştiriyorsunuz?

SAĞLIKTA SİSTEM ÇÜRÜYOR, İL MÜDÜRÜ İZLİYOR!

Adana merkezli bahis operasyonu: 24 tutuklama

Çelik: İHA ve SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmek beka meselesi

Devlet Bahçeli’den İlber Ortaylı için taziye mesajı

Kocaeli'de penaltı tartışması: Selçuk İnan kulübeyi soyunma odasına götürdü

Manavgat’ta Sözen soruşturması genişliyor: 12 kişi tutuklandı

Trafik polislerine zorlu parkurda sürüş eğitimi veriliyor

Bakan Memişoğlu’ndan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Emine Erdoğan’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma

Uzm. Dr. Halil Nacar: Tıp Bayramı kutlu olsun

Kıbrıs Night Clublar Akdenizde Bir Yaşam Tarzı

Altın Portakal Nişanı'nı Taşıyan Saadet Işıl Aksoy 'Confidente' Filmiyle Berlin'deydi

Dr Atabay ve Ekmas Grup Sponsorluğunda Gerçekleşen DORA HONOUR LIST Gecesi

Yalçın Konuk'tan İstanbul'un Hafızasına Müzikal Bir Ağıt: Tatavlada Son Dans

Oğulçet'ten Derin Bir Yalnızlık Yolculuğu: Koyu

Neslişah Yılmaz rüzgarı Londra'yı sardı!

Musa Eroğlu rüzgârı

Aras Bulut İynemli ve Cengiz Bozkurt Vodafone İçin Kamera Karşısına Geçti

Ali Başarır'dan Yeni Eser: Introvert

Özgür Aydın'ın Yeni Albümü 'Sympathy' Şimdi Yayında!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14