Türk heyeti Libya'ya gitti

Türk heyeti Libya

Libya'daki varlığını günden güne artıran Türkiye, ülkede iki askeri üs kurmayı planlıyor. Türk heyetinin Libya'daki temaslarında bu konu da masaya yatırıldı.

Türk heyeti Libya'ya gitti

Türkiye'den Libya'ya üst düzey bir ziyaret gerçekleşti.

Ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter'e bağlı milislerin son dönemde Libya ordusunun nokta atışı operasyonlarıyla Vatiyye Hava Üssü ve Trablus Uluslararası Havalimanı gibi stratejik yerleri kaybetmesi, ziyareti daha kritik hale getirdi.

ÜST DÜZEY TEMAS

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Libya'ya giden isimler oldu.

Heyet, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ile başkent Trablus'ta bir araya geldi.

Türk heyeti Libya'ya gitti VİDEO

LİBYA'DA İKİ ASKERİ ÜS KURULACAK

Türkiye destekli UMH'ye bağlı birliklerin, darbeci Hafter milislerine karşı ilerleyişi sürerken, Türkiye Libya'da iki askeri üs kurma kararı aldı.

Türk heyetin, UMH ile gerçekleştirdiği görüşmelerde bu konu üzerinde de değerlendirmeler yaptığı bildirildi.

Özellikle Ankara'nın Libya'daki varlığından rahatsız olanlar, kurulacak üsler nedeniyle oldukça endişeli.

TÜRKİYE'DEN LİBYA'YA KRİTİK ZİYARET

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Libya'da petrol arama ve üretim çalışmaları için UMH ile yapılan mutabakat kapsamında 7 ruhsat alanı belirledi.

3-4 ay içerisinde sismik aramalar yapılacak ve buradan alınan veriler değerlendirildikten sonra da lokasyon belirlenecek. Ziyaretin, böyle bir dönemde gerçekleşmesi, enerji açısından da büyük önem arz ediyor.

GELECEK DÖNEMDE ATILACAK ADIMLAR KONUŞULDU

Heyet, temasları çerçevesinde Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile de bir araya geldi.

Türk heyeti sabah saatlerinde Libya'ya giderken, görüşmelerde ikinci aşamaya geçilmesi konusu ve gelecek dönemde atılacak adımların masaya yatırıldığı kaydedildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •