-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
TTK, yaklaşık 50 bin elektronik kitabı ücretsiz erişime açacak
Türk Tarih Kurumu, dijitalleşme çalışmaları kapsamında kütüphane portalı üzerinden on binlerce elektronik kitabı ve arşiv kaynağını ücretsiz olarak araştırmacıların erişimine sunmaya hazırlanıyor.
ANKARA-BHA
Türk Tarih Kurumu (TTK), kütüphane ve arşiv kaynaklarına erişimi kolaylaştırmak amacıyla dijital altyapısını genişletiyor. Çalışmalar kapsamında kurum bünyesindeki nadir eserler, el yazmaları, fotoğraf arşivleri ile yurt içi ve yurt dışı kaynaklı elektronik kitaplar ve veri tabanları uzaktan erişime açılıyor.
TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, dijitalleşme sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, kurumun sahip olduğu nadir eserler ve el yazmalarının dijital ortama aktarılarak ücretsiz şekilde araştırmacıların hizmetine sunulduğunu belirtti.
Özgen, daha önce erişime açılan yaklaşık 20 bin yabancı dilde elektronik kitaba bu yıl 27 bin yeni eserin ekleneceğini ifade ederek, “Bu çalışmalarla birlikte toplamda yaklaşık 50 bin elektronik kitabı ücretsiz olarak tüm okuyucularımızın hizmetine sunmuş olacağız.” dedi.
Kurum arşivinde yer alan fotoğraf albümlerinin de aşamalı olarak dijital erişime açıldığını aktaran Özgen, bugüne kadar yaklaşık 15 bin fotoğrafın kullanıcıların erişimine sunulduğunu, 2026 yılında bu çalışmaların hızlandırılacağını bildirdi.
TTK kütüphanesinde yalnızca kurum bünyesinde bulunan nadir eserler ve el yazmalarının dijital ortama aktarıldığını belirten Özgen, yurt dışından abone olunan veri tabanları ile yabancı dilde satın alınan yaklaşık 50 bin elektronik kitabın da ücretsiz olarak araştırmacıların kullanımına açılacağını kaydetti.
Özgen, abonelikli bir veri tabanı olan Muteferriqa için TTK üzerinden ücretsiz ve uzaktan erişime açık bir deneme süreci başlatıldığını da açıkladı. Deneme erişimi kapsamında araştırmacıların, kütüphane portalı üzerinden yaklaşık 35 bin kitap ile 1400’e yakın dergi ve süreli yayına ulaşabileceği belirtildi. Platformda yer alan eserlerin, 18. yüzyıldan 20. yüzyıl ortalarına kadar uzanan Osmanlıca matbu yayınlardan oluştuğu bildirildi.
Deneme erişiminin 25 Şubat’a kadar devam edeceği kaydedilirken, TTK’nin hem kütüphane koleksiyonunu sayısal olarak geliştirmeye hem de fiziki ve uzaktan erişim imkanlarını genişletmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.
Adana merkezli bahis operasyonu: 24 tutuklama
Çelik: İHA ve SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmek beka meselesi
Devlet Bahçeli’den İlber Ortaylı için taziye mesajı
Kocaeli'de penaltı tartışması: Selçuk İnan kulübeyi soyunma odasına götürdü
Manavgat’ta Sözen soruşturması genişliyor: 12 kişi tutuklandı
Trafik polislerine zorlu parkurda sürüş eğitimi veriliyor
Bakan Memişoğlu’ndan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Emine Erdoğan’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma
Uzm. Dr. Halil Nacar: Tıp Bayramı kutlu olsun
Bakan Bayraktar: Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için aramalar sürecek
İran Kızılayı: 36 bin sivil birim hasar gördü
Beşiktaş’a yeni şort sponsoru: Anlaşma sağlandı
Kent Konseylerinden Fatma Şahin’e ziyaret
Tüketici şikayetlerinde ayakkabı ve giyim zirvede
Yüksek hızlı trenlerde yolcu sayısı 110 milyona ulaştı
Isparta'da kentsel dönüşüm süreci başladı
MHP Milletvekilleri ve MYK üyeleri Beşiktaş Başkanı Serdar Adalı'nın Ankara İftarında Bir Araya Geldi
Yurt dışına kaçan 45 firari suçlu Türkiye’ye iade edildi
Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri başladı
Kuzey Kore’den Japon Denizi yönüne çok sayıda balistik füze denemesi
Galatasaray, Başakşehir karşısında serisini sürdürmek istiyor
Türkiye’de bahar havası etkisini artırıyor
İzmir’de toplu ulaşıma zam: Yeni tarifeler 1 Nisan’da başlıyor
Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi pazartesi idrak edilecek
Diyarbakır’daki petrol arama sahası büyütülüyor
Emeklilerin bayram ikramiyesi ve maaş ödemeleri başladı
Diyarbakır’da tırda 81 kilo sentetik uyuşturucu yakalandı
Karagümrük yenilgisi sonrası Fenerbahçeli futbolculara tehdit mesajları
Yükleniyor



