Sabancı Vakfı Beşinci Kısa Film Yarışması'na başvurular başladı

Sabancı Vakfı Beşinci Kısa Film Yarışması

Sabancı Vakfı Beşinci Kısa Film Yarışması'na başvurular başladı

ISTANBUL (AA) - Bu yil "Degisen Iklimler, Degisen Hayatlar" temasiyla düzenlenecek Sabanci Vakfi Besinci Kisa Film Yarismasi'na basvurular basladi.

Sabanci Vakfi'nin açiklamasina göre, vakfin toplumsal sorunlara sanat araciligiyla dikkat çekmek amaciyla 2016'dan bu yana düzenledigi kisa film yarismasina basvurular 20 Kasim'a kadar yapilabilecek.

Basvuracak eserlerin "en fazla 5 dakika uzunlugunda olmasi ve iklim degisikligi konusunu ele almasi" sarti tasiyan yarismada eserler, öncelikle ön jüri tarafindan degerlendirilecek ve finale kalanlar arasindan jüri son degerlendirmeyi yapacak.

Iklim degisikliginin nedenlerini, kisinin hayatindaki etkilerini ve bu konuda yapilmasi gerekenleri en iyi sekilde sunan, kriterlere uyan, akilda kalici ve yaratici bulunan eserlerin birincisine 20 bin TL, ikincisine 15 bin TL, üçüncüsüne 10 bin TL ödül verilecek.

Yarismaya "www.kisafilmuzunetki.org" adresinden basvuru yapilabilecek.


- "Iklim degisikliginin etkilerini azaltmak için harekete geçmeliyiz"



Açiklamada konuya iliskin görüslerine yer verilen Sabanci Vakfi Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, insan müdahalesiyle gerçeklesen iklim degisikliginin medeniyetleri büyük bir bilinmezlige sürükledigine dikkati çekti.

Iklim degisikliginin yol açtigi olumsuzluklardan bahseden Safkan, "Biyoçesitliligin azalmasi, deniz ve kiyi ekosistemlerinin bozulmasi, kuraklik ve çöllesme, gida güvenliginin tehlike altinda olmasi ve kitlesel göçlerin artmasi gibi birçok çevresel ve sosyal soruna yol açiyor. Dogaya, topraga ve atmosfere biraktigimiz etkileri düsünmeden hareket etmeye devam ettigimiz takdirde hayatlarimizin degismesi kaçinilmaz olacak. Iklim degisikliginin etkilerini azaltmak ve bu degisime uyum saglamak için harekete geçmeliyiz." degerlendirmesinde bulundu.


- "Toplumsal sorunlara dikkat çekmek için sanatin gücünü kullanmak istiyoruz"


Safkan, Sabanci Vakfi Kisa Film Yarismasi ile toplumsal sorunlara dikkat çekmek ve farkindalik olusturmak için sanatin gücünü kullandiklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Iklim degisikliginin dünya genelinde yarattigi problemlere ek olarak, içinde yasadigimiz Akdeniz Havzasi, dünyada bu degisikliklerden en fazla etkilenecek bölgelerin basinda geliyor. Örnegin; Meteoroloji Genel Müdürlügü raporuna göre 2019 yili 935 adet meteorolojik afetle en fazla ekstrem olay yasanan yil olmus ve kaydedilen bu afetler yüzde 36 ile siddetli yagis/sel ve yüzde 27 ile firtina olarak gerçeklesmis. Bu veriler bize iklim degisikligi etkilerinin ciddiyetini gösteriyor. Günlük hayatlarimizda birey olarak bu sorundan etkilenmedigimizi düsünüp sorunu görmezden gelmek yerine iklim degisikligi ve bununla birlikte degisen hayatlarimiz konusunda bilinçlenmemiz gerektigine inaniyoruz."

Safkan, bu nedenle yarismanin 2020 temasini "Degisen Iklimler, Degisen Hayatlar" olarak belirlediklerini dile getirerek, "Sinemacilari, iklim degisikliginin nedenlerini, hayatimizdaki etkilerini ve bu konuda yapilmasi gerekenleri beyaz perdeye tasimaya davet ediyoruz." ifadesini kullandi.


- "Sosyal sorunlari farkli ele alan sinemacilar için firsatlarla dolu bir platform"


Sabanci Vakfi Kisa Film Yarismasi Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan ise yarismanin, sosyal sorunlari farkli ve yaratici bir sekilde ele alan sinemacilar için firsatlarla dolu bir platform oldugunu bildirdi.

Atakan, "Yarisma, ilk yilindan itibaren temaya uygun yeni üretilen filmlerin yaraticilarini odak noktasina koyarak, üretilen filmlerin genis kitlelerle bulusmasini ve kesintisiz iletisimle yarismacilarin profesyonel yolculuklarina önemli bir baslangiç olusturmayi hedefledi." degerlendirmesinde bulundu.

Filmlerin Türkiye'de ve dünyada önemli festivallerde ve etkinliklerde gösterildigini anlatan Atakan, "Dünyanin çok farkli bir dönemden geçtigi su günlerde sinemacilara çok fazla is düsüyor ve bu yilin temasinin da bu açidan çok anlamli oldugunu düsünüyorum." ifadelerini kullandi.