-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
MUSTAFA ERTUĞRUL AKER VE SİLAH ARKADAŞLARI KEMER’DE ANILDI
Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in, 13 Aralık 1917’de Kemer yakınlarındaki Ağva Koyu’nda Fransız donanmasına ait Paris II adlı avizoyu batırmasının 108. yıl dönümü dolayısıyla Kemer’de anma programı düzenlendi.
Türk tarihinin ve Antalya'nın sayısız kahramanlarından birisi olan Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarının, 13 Aralık 1917’de Kemer yakınlarındaki Ağva Koyu’nda Fransız donanmasına ait Paris II adlı avizoyu batırmasının 108. yıl dönümü dolayısıyla Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i anma etkinliği gerçekleştirildi.
Antalya Valiliği koordinesinde, Kemer Kaymakamlığı tarafından düzenlenen programa Vali Hulusi Şahin, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Mülkiye Başmüfettişi Zülkif Dağlı, ilçe protokolü, Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal, STK temsilcileri, sporcular, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
84 Askerimizin Anısına 84 Balon Gökyüzüne Bırakıldı
Anma etkinliği kapsamında Vali Hulusi Şahin ve protokol heyeti, öğrenciler ve vatandaşlarla birlikte Paris II gemisinin batırıldığı Ağva Koyu’ndaki topçu mevzilerine yürüyerek siper alanları ile mühimmat deposu olarak kullanılan mağarayı ziyaret etti. Programda Vali Hulusi Şahin, Mustafa Ertuğrul Aker’in savaşta kullandığı dürbünü kullandı. Aynı anda Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait bir bottan, o gün topçu bataryasında görev yapan askerlerin sayısını temsilen 84 balon gökyüzüne bırakıldı.
Program çerçevesinde ayrıca Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ile Akdeniz Üniversitesi Sualtı Sporları Topluluğu (AKÜNSAT) üyesi öğrenciler tarafından deniz üzerinde Türk Bayrağı ve Göktürk Bayrağı açıldı.
Şehirlerimiz Düşman Donanması'nın Bombardımanı Altındaydı
Etkinlikte yaptığı konuşmada 1. Dünya Savaşı döneminde şehirlerimizin düşman donanması tarafından bombardımana tutulduğunu belirten Vali Şahin, “Antalya da bu dönemde defalarca bombardımana maruz kaldı. O yıllarda akarsuların denize bağlandığı noktalarda un fabrikaları ve değirmenler bulunuyordu. Paris II ve Alexandra zırhlıları bu tesislerin tamamını bombaladı ve Antalya’da ciddi bir yiyecek sıkıntısı baş gösterdi. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul, aldığı emir üzerine dört dağ topunu herhangi bir araç kullanmadan, tamamen el ve omuz gücüyle bu bölgeye taşıdı. Kemer’i bombalamak üzere gelen Paris II adlı zırhlı, tam da bulunduğumuz bu noktada 84 kahraman Mehmetçiğimiz tarafından denize gömüldü.” dedi.
Türk Milleti Savaşın da Ahlakını Bilir
108 yıl önce 84 Türk kahramanının gerçekleştirdiği zaferi, “çılgın Türk hareketi” olarak tanımlayan Vali Şahin, “Türk gençleri, ecdatlarının kahramanlıklarını gördükçe kendilerinde büyük işler yapma kuvvetini bulacaktır. Hepimiz o 84 vatan kahramanının torunlarıyız ve kalpten, gönülden onların yolunda yürüyoruz. Bizler, Arif Nihat Asya’nın dediği gibi ‘Savaşın şahini, barışın güvercini’yiz. Yani biz savaşmayı da biliriz; zamanı geldiğinde insanlara ahlaklı ve insani şekilde muamele etmeyi de biliriz. Savaşmanın da bir ahlakı, bir hukuku vardır ve bunu en iyi bilen millet Türk milletidir. Mustafa Ertuğrul ve askerleri Paris II zırhlısını batırdıktan sonra perişan halde karaya çıkan Fransız askerleri yine onlar tarafından kucaklanmış, ekmekleri paylaşılmış, insanca muamele edilerek tedavi edilmiş ve savaş sonunda ülkelerine gönderilmiştir.” ifadelerine yer verdi.
Burası Bir İstiklal Yolu, Bir Kahramanlar Yolu Olacak
Konuşmasının devamında gençlerimizin ecdadımızın yolunda çok kıymetli bir duruş sergilediğini ifade eden Vali Şahin, bu duruşun son derece değerli olduğunu vurguladı. Vali Şahin, “Geçen yıl bu noktaya aşağıdan yürüyerek, çok daha zor şartlarda gelmiştik. Şimdi bahsedildiği gibi bir yol yapıldı ve buraya ulaşmak çok daha kolay hale geldi. İnşallah önümüzdeki yıl, bu siperlerin düzenlendiğini, temizlendiğini ve bilgilendirme levhalarıyla 84 vatan kahramanının ve Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in burada yaptıklarının anlatıldığı bir düzenlemeyi hep birlikte açacağız. Böylece burası bir İstiklal Yolu, bir Kahramanlar Yolu haline gelecek. Başta Kemerli gençler olmak üzere tüm Antalyalı gençler ve Türk gençliği, ecdadının İstiklal yolunda neler yaşadığını hatırlamak ve bu vatanın ne kadar büyük bedellerle kazanıldığını bir kez daha idrak etmek için burayı sürekli ziyaret edecek. Ayaklarınıza sağlık, iyi ki varsınız. Tanrı Türk’ü korusun.” sözlerini kaydetti.
Kocaeli'de penaltı tartışması: Selçuk İnan kulübeyi soyunma odasına götürdü
Manavgat’ta Sözen soruşturması genişliyor: 12 kişi tutuklandı
Trafik polislerine zorlu parkurda sürüş eğitimi veriliyor
Bakan Memişoğlu’ndan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Emine Erdoğan’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma
Uzm. Dr. Halil Nacar: Tıp Bayramı kutlu olsun
Bakan Bayraktar: Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için aramalar sürecek
İran Kızılayı: 36 bin sivil birim hasar gördü
Beşiktaş’a yeni şort sponsoru: Anlaşma sağlandı
Kent Konseylerinden Fatma Şahin’e ziyaret
Tüketici şikayetlerinde ayakkabı ve giyim zirvede
Yüksek hızlı trenlerde yolcu sayısı 110 milyona ulaştı
Isparta'da kentsel dönüşüm süreci başladı
MHP Milletvekilleri ve MYK üyeleri Beşiktaş Başkanı Serdar Adalı'nın Ankara İftarında Bir Araya Geldi
Yurt dışına kaçan 45 firari suçlu Türkiye’ye iade edildi
Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri başladı
Kuzey Kore’den Japon Denizi yönüne çok sayıda balistik füze denemesi
Galatasaray, Başakşehir karşısında serisini sürdürmek istiyor
Türkiye’de bahar havası etkisini artırıyor
İzmir’de toplu ulaşıma zam: Yeni tarifeler 1 Nisan’da başlıyor
Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi pazartesi idrak edilecek
Diyarbakır’daki petrol arama sahası büyütülüyor
Emeklilerin bayram ikramiyesi ve maaş ödemeleri başladı
Diyarbakır’da tırda 81 kilo sentetik uyuşturucu yakalandı
Karagümrük yenilgisi sonrası Fenerbahçeli futbolculara tehdit mesajları
Meteoroloji uyarıdı: Sağanak, yoğun kar ve toz taşınımı geliyor
Aksaraylı iş insanından türkiye’nin yerli navigasyonuna destek
İskoçya Edinburgh’da büyük iftar buluşması
Yükleniyor



