• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Mehmet Şimşek'ten enflasyon mesajı! "Güvenilir ortam oluştu"

GÜNCEL 29.04.2024 18:47:43 91 0
Mehmet Şimşek

Riyad'da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de enflasyonla mücadeleyi desteklemek için güvenilir bir mali çerçeve oluştuğunu ve kamu maliyesinin de iyiye gittiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in uluslararası yatırımcılar ve ekonomik kuruluşlarla temasları sürüyor.

Geçtiğimiz hafta IMF ve Dünya Bankası'nın toplantılarına katılmak üzere ABD'ye giden ve önemli temaslarda bulunan Şimşek, bu kez Suudi Arabistan'a gitti.

Bakan Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın kuruluşunun 50'nci yılı dolayısıyla başkent Riyad'da düzenlenen "Guvernörler Diyaloğu-Türkiye" oturumuna katıldı.

"Kamu maliyesi iyiye gidiyor"

Toplantıda konuşan Şimşek, Türkiye'de enflasyonla mücadeleyi desteklemek için güvenilir bir mali çerçeve oluşturduklarını ve depremin etkilerine rağmen kamu maliyesinin iyiye gittiğini söyledi.

Türkiye'nin kamu borç stokunun milli gelire oranının yüzde 29,5 ile gelişmekte olan piyasaların ortalamasının yarısından daha az olduğunu dile getiren Şimşek, mali disiplinin de Türkiye'nin Orta Vadeli Programı'nın temel bileşenlerinden olduğunu vurguladı.

Yapısal reform vurgusu

Şimşek, Türkiye'nin çok kapsamlı bir yapısal reform gündemi de olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Para politikası ve maliye politikası arzu ettiğiniz sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olabilir ancak bunları sürdürülebilir kılmak yapısal uyum gerektirir. Dolayısıyla yapısal reform programımız verimliliği arttırmayı, rekabetçiliği geliştirmeyi ve dolayısıyla potansiyel büyümeyi artırmayı amaçlıyor. Gördüğünüz gibi program oldukça sağlam, kendi içinde tutarlı ve güvenilir. Programı açıkladığımızdan bu yana güçlü bir yatırımcı ilgisi var.

Yurt içi ve yurt dışından gelen tepkiler oldukça güçlü oldu. Bu, 2 yıllık bir program. Dolayısıyla tam sonuçlarını görmemiz için zamana ihtiyacımız var. İlk göstergeler programın işe yaradığı ve Türkiye'yi yeniden sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına oturtmak için gerekenlere sahip olduğu yönünde.

"Programımıza yönelik tepkiler son derece olumlu oldu"

Bakan Şimşek, programın henüz ilk aşamada olsa dahi işe yaradığını belirterek, "Önümüzdeki yıl bu zamanlar sonuçlar hakkında konuşabilecek bir konumda olacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

"Kredi notumuzda artışlar olacak"

Cari işlemler açığının neredeyse yarı yarıya azaldığını dile getiren Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

İşsizlik oranı son on yılın en düşük seviyesinde. Makul bir büyüme, düşük işsizlik oranı, iyileşen kamu maliyesi ve dezenflasyon sürecine sahibiz. Programımıza yönelik tepkiler son derece olumlu oldu. Tam bir not artırımı aldık, tüm derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye ilişkin görünümlerini negatif ya da durağandan pozitife çevirdi. Büyük olasılıkla kredi notumuzda artışlar olacak.

Türkiye ticaretteki yeni eğilimlerden faydalanıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, küresel ticaretteki bölünmeye işaret ederek, bölünmenin ticaretin önünde büyük bir engel olduğunu ancak Türkiye için bir avantaj oluşturduğunu söyledi.

Küresel ticaretteki parçalanmayla dost ve yakın ülkelerden tedariğin arttığını anlatan Şimşek, "Yakın ülkelerden tedarik (nearshoring) küresel pandemi sonrası yeni normaldi. Şimdi, stratejik rekabet ve ticari parçalanmayla dost ülkelerden tedarik (friendshoring) yeni normal haline geldi. Her ikisine de baktığımızda, Türkiye bu iki eğilimden en fazla yararlanan ülkelerden biri oldu" dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği'ne dayalı ticari ilişkisine; Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile tarihi, kültürel ve ticari bağlarına ve Orta Asya ülkeleriyle dostluğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin ihracatının yüzde 70'ini oluşturan çevremiz dost ve yakın olarak nitelendirilebilir. Dolayısıyla, ticaretteki parçalanmadan fayda sağlayabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yeşil dönüşüm Türkiye için gereklilik"

Bakan Şimşek, Türkiye'nin yeşil ekonomi ve enerji dönüşümünde attığı adımlara değinerek, yenilenebilir enerjiye yatırımın bir gereklilik olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin 2022'de petrol ve doğal gaz ithalatına 97 milyar dolar ödediğini anımsatan Şimşek, bu rakamın 2023'te 70 milyar doların üzerinde olduğunu ve bu yıl da 80 milyar dolara yakın olacağını söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin enerji ithalatına bağımlılığını azaltabildiği ölçüde makro finansal istikrarsızlığın ana kaynağı olan cari açığı da düşürebileceğini belirterek, "Dolayısıyla, bizim için cari açığın sürdürülebilirliği söz konusu olduğunda, yenilenebilir enerji kilit öneme sahip. Tek başına yenilenebilir enerji de değil, ekonominin yeşil dönüşümü konusunda büyük bir potansiyelimiz var" dedi.

"Bu yıl 60 milyon turist, 60 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz"

Türkiye'nin geçen yıl dünyadaki en büyük 4'üncü turizm destinasyonu olduğuna değinen Şimşek, "Bu yıl 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz. Yılın ilk 3,5 aylık dönemindeki rezervasyonlara ve seyahatlere baktığımızda, hedeflerimizle uyumlu bir ilerleme olduğunu görüyoruz ki bu Ukrayna ve Gazze'deki gelişmelere rağmen" diye konuştu.

"Kamu maliyesi reformu yapmaya kararlıyız"

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Şimşek, küresel merkez bankalarının faiz politikaları ve gelişmekte olan piyasalara ilişkin bir soru üzerine, şu anda iyi bir hikayesi olan çok az gelişmekte olan ülke bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin harika bir hikayesinin olduğunu dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hikaye, ülkemizin yapısal olarak dönüşümüdür. Türkiye'nin programı fiyat istikrarını sağlamaya yönelik ancak sadece bununla sınırlı değil. Kapsamlı bir yapısal reform programı da var. İnsan kaynağına yatırım yapmaya, yatırım ortamını iyileştirmeye, kamu maliyesi reformu yapmaya kararlıyız. Yeşil dönüşüm kadar dijital dönüşüm de önemli ve biz bu ikiz dönüşüm konusunda da gerekli adımları atacağız.

Şimşek, ABD Merkez Bankası (Fed) veya Avrupa Merkez Bankası gibi bankaların ileriye dönük politikalarını gevşetmesinin finansal koşulları iyileştirme potansiyeli olduğunu vurgulayarak, finansal koşullar gevşediğinde getiri arayışının da güçleneceğini söyledi.

"Biz harika bir hikayeye sahibiz"

Türkiye gibi ülkelerin daha fazla yatırım çekmek istediğini ve risk iştahının arttığını kaydeden Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

Küresel finansal genişleme aynı zamanda küresel büyüme için potansiyel destekleyici bir ortam anlamına ve güçlü küresel büyüme daha yüksek risk iştahı anlamına geliyor. Dolayısıyla, yüksek risk iştahı, gelişmekte olan piyasalara açıkça fayda sağlıyor ve Türkiye de bunlardan biri. Biz harika bir hikayeye sahibiz ancak aynı zamanda küresel koşulların gevşemesi biz ve diğer gelişmekte olan ekonomiler için itici bir rüzgar olacak.

Adana merkezli bahis operasyonu: 24 tutuklama

Çelik: İHA ve SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmek beka meselesi

Devlet Bahçeli’den İlber Ortaylı için taziye mesajı

Kocaeli'de penaltı tartışması: Selçuk İnan kulübeyi soyunma odasına götürdü

Manavgat’ta Sözen soruşturması genişliyor: 12 kişi tutuklandı

Trafik polislerine zorlu parkurda sürüş eğitimi veriliyor

Bakan Memişoğlu’ndan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Emine Erdoğan’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Akın Gürlek Antalya’ya Rıdvan Güzel ve Şürekasına uzanabilir mi ?

Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma

Uzm. Dr. Halil Nacar: Tıp Bayramı kutlu olsun

Bakan Bayraktar: Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için aramalar sürecek

İran Kızılayı: 36 bin sivil birim hasar gördü

Beşiktaş’a yeni şort sponsoru: Anlaşma sağlandı

Kent Konseylerinden Fatma Şahin’e ziyaret

Tüketici şikayetlerinde ayakkabı ve giyim zirvede

Yüksek hızlı trenlerde yolcu sayısı 110 milyona ulaştı

Isparta'da kentsel dönüşüm süreci başladı

MHP Milletvekilleri ve MYK üyeleri Beşiktaş Başkanı Serdar Adalı'nın Ankara İftarında Bir Araya Geldi

Yurt dışına kaçan 45 firari suçlu Türkiye’ye iade edildi

Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri başladı

Kuzey Kore’den Japon Denizi yönüne çok sayıda balistik füze denemesi

Galatasaray, Başakşehir karşısında serisini sürdürmek istiyor

Türkiye’de bahar havası etkisini artırıyor

İzmir’de toplu ulaşıma zam: Yeni tarifeler 1 Nisan’da başlıyor

Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi pazartesi idrak edilecek

Diyarbakır’daki petrol arama sahası büyütülüyor

Emeklilerin bayram ikramiyesi ve maaş ödemeleri başladı

Diyarbakır’da tırda 81 kilo sentetik uyuşturucu yakalandı

Karagümrük yenilgisi sonrası Fenerbahçeli futbolculara tehdit mesajları

Yükleniyor

loading

Bilişim Sistemlerini Kullanmak Suretiyle Dolandırıcılık

Kredi kooperatif operasyon görüntüleri yayınlandı

Jandarma bilişim suçlularını yakaladı

Antalya İl JandarmaDedektiflerince (JASAT) Aranan Şahısların Yakalanması

Güveni Kötüye Kullanma Suçundan 1 Şahıs TUTUKLANDI

Konyaaltı İlçesinde Kaçak Alkol Operasyonu

Aksu İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

“Kasten Öldürmeye Teşebbüs” Suçundan 2 Şahıs TUTUKLANDI

Manavgat İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

Son 2 Haftada Asayiş Olaylarında 513 Şahıs TUTUKLANDI

SON DAKİKA: TCMB, Mart 2026’da politika faizini yüzde 37'de sabit tuttu

Ticari süt işletmelerince 944 bin 926 ton inek sütü toplandı

Dünya mücevher sektörü İstanbul’da buluşuyor: Antalyalı Kuyumcular da Fuarda!

Tavuk eti üretimi 238 bin 794 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,90 milyar adet olarak gerçekleşti

Yaşlı nüfus 9 milyon 583 bin 59 kişi oldu

Toplam ciro yıllık %35,8 arttı

Ticaret satış hacmi yıllık %7,6 arttı, perakende satış hacmi yıllık %18,8 arttı

Sanayi üretimi yıllık %1,8 azaldı

İnşaat maliyet endeksi yıllık %25,38 arttı, aylık %9,87 arttı

Aylık en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde oldu

Yerel yönetimlerden gıda güvenliği için güç birliği

Terörsüz Türkiye raporu komisyonda kabul edildi

CHP muhtarlardan sonra veterinerlere de yeşil pasaport istedi

Yusuf Tekin'den Ramazan genelgesi açıklaması: Noel bizim kültürümüzde nereye oturuyor

81 il için sahur ve iftar saatleri

Camiler ilk teravih namazı için doldu

Almanya Savunma Bakanı: Türkiye NATO'da merkezi rolde

CHP'li vekil Hasan Öztürkmen'den Ramazan genelgesine tepki

Okullarda öğrençi mi yetiştiriyorsunuz? Mafya mı yetiştiriyorsunuz?

SAĞLIKTA SİSTEM ÇÜRÜYOR, İL MÜDÜRÜ İZLİYOR!

Adana merkezli bahis operasyonu: 24 tutuklama

Çelik: İHA ve SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmek beka meselesi

Devlet Bahçeli’den İlber Ortaylı için taziye mesajı

Kocaeli'de penaltı tartışması: Selçuk İnan kulübeyi soyunma odasına götürdü

Manavgat’ta Sözen soruşturması genişliyor: 12 kişi tutuklandı

Trafik polislerine zorlu parkurda sürüş eğitimi veriliyor

Bakan Memişoğlu’ndan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Emine Erdoğan’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma

Uzm. Dr. Halil Nacar: Tıp Bayramı kutlu olsun

Kıbrıs Night Clublar Akdenizde Bir Yaşam Tarzı

Altın Portakal Nişanı'nı Taşıyan Saadet Işıl Aksoy 'Confidente' Filmiyle Berlin'deydi

Dr Atabay ve Ekmas Grup Sponsorluğunda Gerçekleşen DORA HONOUR LIST Gecesi

Yalçın Konuk'tan İstanbul'un Hafızasına Müzikal Bir Ağıt: Tatavlada Son Dans

Oğulçet'ten Derin Bir Yalnızlık Yolculuğu: Koyu

Neslişah Yılmaz rüzgarı Londra'yı sardı!

Musa Eroğlu rüzgârı

Aras Bulut İynemli ve Cengiz Bozkurt Vodafone İçin Kamera Karşısına Geçti

Ali Başarır'dan Yeni Eser: Introvert

Özgür Aydın'ın Yeni Albümü 'Sympathy' Şimdi Yayında!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14