KOSGEB desteğiyle "viyol yıkama makinesi" ürettiler

KOSGEB desteğiyle

KOSGEB desteğiyle "viyol yıkama makinesi" ürettiler

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Antalya'da saglikli fide yetistiriciligi konusunda çalisma yapan iki mühendis, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligindan (KOSGEB) aldiklari destekle sektörün önemli bir ihtiyacini karsilayacak "viyol yikama makinesi" gelistirdi.

Metalurji ve Malzeme Mühendisi Hakan Çankaya ile Ziraat Mühendisi Kenan Dirman, tarim sektörüyle ugrasanlarin fidelerde virüs ve bakteri kaynakli hastaliklar konusunda sikayetlerinin artmasi üzerine, fide yetistiriciliginde kullanilan köpük benzeri bir malzemeden imal edilen viyol (bitki tohumlarini fide haline getirmek için kullanilan yetistirme ortami) hakkinda arastirma yapti.

Elle yikanan viyollerin çok iyi temizlenmemesi nedeniyle uzun süreli kullanilamadigini, kullanilanlarin da fidelere zarar verdigini tespit eden iki mühendis, "viyol yikama makinesi" için proje gelistirdi.

KOSGEB'e basvuran mühendisler, onaylanan projenin karsiligi yüzde 75'lik hibe kredi destegini alinca üretim çalismalarina basladi. Mühendisler, yaklasik 3 ay içinde, tek kisinin kullanacagi ve saatte 400 viyol yikayabilen makine üretti.

- "Fikri, tasarimi ve projesi tamamen yerli"

Proje Sorumlusu Metalurji ve Malzeme Mühendisi Hakan Çankaya, AA muhabirine, fide ekimi ve yetistiriciliginde kullanilan viyollerin bir sonraki kullanimdan önce yikanip, dezenfekte edilmesi gerektigini aksi takdirde fidelerde virüs ve bakteri kaynakli hastaliklar olustugunu söyledi.

Tarim sektöründe faaliyet gösteren firmalarin yüzde 90'inda viyollerin elle yikandigini dile getiren Çankaya, "Elle yikamada hem çok isçi kullaniliyor hem zaman kaybi yasaniyor hem de viyoller istenilen temizlikte olmuyor. Maliyeti daha yüksek oluyor." dedi.

Makine kullanmak isteyen firmalarin ise bunlari yurt disindan getirtmek zorunda kaldigini aktaran Çankaya, bu durumun da üreticinin daha fazla para harcamasina neden oldugunu kaydetti. Üreticilerin islerini kolaylastirmak amaciyla böyle bir proje gelistirdiklerini anlatan Çankaya, "Makinenin fikriyati, tasarimi, projelendirilmesi yüzde 100 yerli. Kusursuz bir sekilde çalisiyor, insallah en kisa zamanda da seri imalatimiza baslayacagiz." diye konustu.

- "Makine için 5 siparis aldik"

Ziraat Mühendisi Kenan Dirman da fide üretim tesislerinin ihtiyaci olan bir makinenin üretimini gerçeklestirdiklerini söyledi.

Makinenin testlerinin yapildigini ve basarili sonuç elde edildigini aktaran Dirman, "Viyoller kirlendiginde atilacak kadar ucuz bir malzeme degil, her kullanimdan sonra temizlenmesi gerekiyor. Iyi temizlenmediginde ise fidelerin kök kisimlarinda bakteri ve mantarlar olusuyor. Bunlar da enfeksiyona neden oluyor. Bitkinin hastalanmasi demek daha fazla zirai ilaç kullanmak demek. Hem bitkilerin hem de insan sagligi için viyollerin temiz olmasi gerekiyor." seklinde konustu.

Makinenin dezenfekte de yaptigini bildiren Dirman, bu sayede viyollerin ömrünün uzayacagini ve daha saglikli bitkilerin yetismesine olanak saglanacagini ifade etti.

Yurt disindan makine getirten firmalarin kurulum, bakimlari için yüksek paralar ödedigini dile getiren Dirman, yerli ürünün tarim sektörünün ihtiyacini giderecegini kaydetti.

- "Yurt disina satmayi da hedefliyoruz"

Proje için KOSGEB'den 150 bin liralik destek saglandigini belirten Dirman, sunlari söyledi:

"3 ay gibi kisa sürede üretimi gerçeklestirdik. Patent için basvurusunu yaptik. Makinemizin talipleri var hatta simdiden 5 siparis aldik. En bastan beri bizi tesvik eden KOSGEB, bir an önce seri üretime geçmemizi istiyor. Bunun için de hazirliklarimizi yapiyoruz. Ithal versiyonlarindan çok daha ucuza mal ettigimiz makineyi yurt disina da ihraç ederek ülkemize döviz kazandirmayi hedefliyoruz."

Alternatif modeller üzerinde de çalistiklarini anlatan Dirman, tesislerin büyüklügüne göre küçük ya da büyük makine üretimini gerçeklestireceklerini kaydetti.