-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Kepez’de Şeb-i Arus Mevlana’yı anma gecesi düzenlendi
Kepez Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 752. vuslat yıl dönümü dolayısıyla “Şeb-i Arus Mevlana’yı Anma Gecesi” düzenlendi.
Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, tasavvuf musikisinin huzur veren ezgileri ve semazenlerin icra ettiği sema gösterisi gönülleri mest etti. Prof Dr. Şahin Filiz ise gerçekleştirdiği söyleşiyle katılımcıları Hz. Mevlana’nın derin düşünce dünyasına götürdü.
Mevlana Celaleddin-i Rumi, 752’nci vuslat yıl dönümünde Kepez’de anıldı. “Şeb-i Arus Mevlana’yı Anma Gecesi, Kepez Belediyesi ev sahipliğinde, Anadolu Konyalılar Derneği Federasyonu, Akdeniz Konyalılar Federasyonu, Antalya Konyalılar Derneği, ANTKONSİAD, Kepez’deki Konyalılar Derneği, Konya Mevlana Kültür Derneği ile Karaman Ayrancılar Kültür ve Yardımlaşma Dayanışma Derneği’nin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Gecede, tasavvuf musikisinin huzur veren ezgileri gönülleri okşadı. Semazenlerin icra ettiği sema gösterisi izleyenleri mest etti. Prof Dr. Şahin Filiz’in Hz. Mevlana’yı anlattığı söyleşi, herkesi onun derin düşünce dünyasına götürdü.
AYRILIK DEĞİL KAVUŞMA GECESİ
Anma Gecesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, Şeb-i Arus’un bir ayrılık değil, bir kavuşma gecesi olduğunu söyledi. Başkan Kocagöz, “Bugün burada, insanlığın ortak vicdanında derin izler bırakmış büyük bir gönül insanını, Hz. Mevlana Celaleddin Rûmî’yi 752. vuslat yıl dönümünde rahmet, saygı ve muhabbetle anmak için bir aradayız. Şeb-i Arûs; bir ayrılık değil, bir kavuşmadır. Mevlânâ’nın ifadesiyle bu gece bir son değil, sevgiliye yürüyüştür. O, ölümü yok oluş olarak değil; hakikate ulaşmanın, sonsuzluğa kavuşmanın kapısı olarak görmüştür” dedi.
İNSAN SAMİMİYETİYLE DEĞERLİDİR
“Hz. Mevlânâ, yüzyıllar öncesinden bugüne insanı merkeze alan bir anlayışı miras bırakmıştır” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Kocagöz, “ Onun düşüncesinde insan; kusurlarıyla, eksikleriyle ama samimiyetiyle değerlidir. Bunu şu dizelerinde açıkça dile getirir. ‘Yüzde ısrar etme, doksan da olur. İnsan dediğinde, noksan da olur. Sakın büyüklenme, elde neler var. Bir ben varım deme, yoksan da olur.’ Bu dizeler, insan olmanın kusursuzluk değil; eksikliği kabul etmek ve tevazu ile yol almak olduğunu ifade eder. İnsan, kendini değil; sevgiyi ve hikmeti merkeze aldığında olgunlaşır” diye konuştu.
ÖNCE İNSAN, ÖNCE İNSALIK
Başkan Kocagöz, Kepez Belediyesi’nin hizmet anlayışının temelinde insan ve insanlık değerlerinin yer aldığını belirterek, “Bizlerde Kepez Belediyesi olarak, hizmet anlayışımızın merkezine her zaman “Önce insan, önce insanlık” ilkesini ortaya koyduk. Çünkü insanı merkeze almayan hiçbir hizmet gerçek karşılığını bulamaz, insanlığı öncelemeyen hiçbir anlayış kalıcı olamaz. Bu yaklaşım, Hz. Mevlânâ’nın birlik ve kardeşlik anlayışıyla örtüşmektedir. O, ayrılığı değil birliği, kırgınlığı değil sevgiyi, ötekileştirmeyi değil kardeşliği esas almıştır. Ve yine şöyle seslenir: ‘Biz birlenmek için geldik. Ayrılmak için değil. Sevgiyle bak ki insan olasın. insanlıkla bak ki Hak’kı göresin.’ Bu anlayışın rehberliğinde; gönül kırmamayı erdem sayan, insanı insan olduğu için kıymetli bilen ve sevgiyi çoğaltan bir duruşla yol almaya devam edeceğiz. Hz. Mevlânâ’yı 752. vuslat yıl dönümünde rahmet, saygı ve muhabbetle anıyor; Şeb-i Arûs’un maneviyatının ülkemize, şehrimize ve tüm insanlığa birlik, huzur ve umut getirmesini diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından program semazenlerin icra ettiği sema gösterisi ve tasavvuf musikisi dinletisiyle devam etti. Mevlana'nın “Gel ne olursan ol yine gel” çağrısının yankılandığı gecede birlik huzur ve muhabbet duyguları bir arada yaşandı.
DÜĞÜN GÜNÜ
Gecenin söyleşi bölümünde Prof. Dr. Şahin Filiz, M. Tahir Çetin’in moderatörlüğünde Mevlana’nın tasavvuf düşüncesini ve Şeb-i Arus’un Türk- İslam kültüründeki anlamını anlattı. Prof. Dr. Filiz, Türk tasavvuf geleneğinde ölümün, özellikle hak yolunda gerçekleştiğinde bir düğün gecesi olarak kabul edildiğini belirterek bu anlayışın yüzyıllardır milletin ruh dünyasında yer aldığını ifade etti.
Kocaeli'de penaltı tartışması: Selçuk İnan kulübeyi soyunma odasına götürdü
Manavgat’ta Sözen soruşturması genişliyor: 12 kişi tutuklandı
Trafik polislerine zorlu parkurda sürüş eğitimi veriliyor
Bakan Memişoğlu’ndan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Emine Erdoğan’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma
Uzm. Dr. Halil Nacar: Tıp Bayramı kutlu olsun
Bakan Bayraktar: Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için aramalar sürecek
İran Kızılayı: 36 bin sivil birim hasar gördü
Beşiktaş’a yeni şort sponsoru: Anlaşma sağlandı
Kent Konseylerinden Fatma Şahin’e ziyaret
Tüketici şikayetlerinde ayakkabı ve giyim zirvede
Yüksek hızlı trenlerde yolcu sayısı 110 milyona ulaştı
Isparta'da kentsel dönüşüm süreci başladı
MHP Milletvekilleri ve MYK üyeleri Beşiktaş Başkanı Serdar Adalı'nın Ankara İftarında Bir Araya Geldi
Yurt dışına kaçan 45 firari suçlu Türkiye’ye iade edildi
Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri başladı
Kuzey Kore’den Japon Denizi yönüne çok sayıda balistik füze denemesi
Galatasaray, Başakşehir karşısında serisini sürdürmek istiyor
Türkiye’de bahar havası etkisini artırıyor
İzmir’de toplu ulaşıma zam: Yeni tarifeler 1 Nisan’da başlıyor
Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi pazartesi idrak edilecek
Diyarbakır’daki petrol arama sahası büyütülüyor
Emeklilerin bayram ikramiyesi ve maaş ödemeleri başladı
Diyarbakır’da tırda 81 kilo sentetik uyuşturucu yakalandı
Karagümrük yenilgisi sonrası Fenerbahçeli futbolculara tehdit mesajları
Meteoroloji uyarıdı: Sağanak, yoğun kar ve toz taşınımı geliyor
Aksaraylı iş insanından türkiye’nin yerli navigasyonuna destek
İskoçya Edinburgh’da büyük iftar buluşması
Yükleniyor



