• BIST 100

    14122,19%0,53
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,10% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5959,54% 1,77
  • Ç. ALTIN

    9540,03% 2,70

KEÇİYİ MERAYA, ÇOBANI YAYLAYA DÖNDÜRECEK 13 ÖNERİ

Antalya Tarım Konseyi, Antalya Ticaret Borsası, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde 19 Eylül’de düzenlenen Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı’nın sonuç raporu açıklandı.

GÜNDEM 1.12.2025 22:19:00 110 0
KEÇİYİ MERAYA, ÇOBANI YAYLAYA DÖNDÜRECEK 13 ÖNERİ

Çok sayıda akademisyen, kamu ve sivil toplum temsilcileri, birlik yöneticileri ile çok sayıda yetiştirici ve çobanın katıldığı çalıştayın raporunda, yüzyıllardır Anadolu kültürünün ayrılmaz bir parçası olan keçi yetiştiriciliği ve çobanlık geleneğinin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemine dikkat çekildi. Keçinin, orman ekosisteminin doğal bir unsuru olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulanan çalıştay raporunda, mera sorunları, vahşi hayvan saldırıları, çobanlık mesleğinin geleceği, veteriner hizmetleri ve hastalıklar, pazarlama, örgütlenme, damızlık materyali, genç ve kadın girişimciliği gibi pek çok başlıkta sorunlar ve çözüm önerileri ortaya konuldu.

YAPILAŞMA KEÇİLER İÇİN TEHDİT

Raporda, meraların yapılaşma, maden ve enerji yatırımları nedeniyle daraldığı, mevcut su kaynaklarına erişimin güçleştiğini, orman alanlarında otlatmaya yeterli izin verilmediği belirtilirken, yaylalarda yapılaşmanın önlenmesi, mera ıslah çalışmalarının artırılması, ormanlık alanların kontrollü otlatmaya açılması, göç yollarının düzenlenmesi gerektiği kaydedildi. Ağaçlandırmadan itibaren 10-15 yılı aşmış ormanlık alanların kontrollü olarak otlatmaya açılması ve orman alanlarında keçi otlatılmasının yangını önleme etkili olduğu vurgulanan raporda, “’Mera vasfını kaybetmiş alan’ tanımı kamu tarafından kullanılmamalı, ‘mera vasfı kazandırılmış alanlar’ hayvancılığın hizmetine sunulmalıdır” denildi.

Köy ve mahalle merkezlerinde hayvanların su ihtiyacının şebeke suyundan karşılanması sebebi ile su tüketim miktarının çoğalması ve tonaj fiyatlarının yüksek olması maliyetleri artırdığı kaydedilen raporda, “Köy ve mahalle merkezlerinde hayvancılıkta kullanılan suyun fiyatlandırılmasında indirim uygulanmalıdır” denildi.

BÜYÜKŞEHİR YASASI HAYVANCILIĞI ZORLUYOR

Büyükşehir Yasası’nın doğrudan ve dolaylı olarak hayvansal üretimi olumsuz yönde etkilediği vurgulanan raporda, “Kırsal alan ile ilgili mevzuat değişikliği yapılmalı, mahalleye dönüştürülen köylerin üretimi etkileyen gerek kavramsal ve gerekse uygulamadaki kısıtları kaldırılmalı, tarımsal üretim yapanlara öncelik tanınmalıdır” denildi.

“CANAVAR” SALDRILARI ARTIYOR

Halk arasında canavar diye tabir edilen kurt saldırısından kaynaklanan sürü kaybının yetiştiricilik açısından önemli bir sorun olduğu kaydedilen raporda, “Çobanların bir kısmı bu gerekçeyle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini terk ediyor. Yetiştiriciler, özellikle kurtların doğaya orman teşkilatı tarafından bırakıldığı konusunda endişeler taşıyorlar” denildi. Domuz popülasyonundaki artışın keçiler için tehdit olduğu belirtilen raporda, yabani hayvan popülasyonunun tespit edilmesi, çoban ailelerinden oluşturulacak bölgesel kontrol mekanizmaları, başıboş köpeklerin kısırlaştırılması ve barınaklara alınması, TARSİM sigortasının yaygınlaştırılması ve devlet desteklerinin artırılması önerildi.

ÇOBANA ÇEYİZ DESTEĞİ VERİLSİN

Çobanlık mesleğine ve hayvancılık yapanlara karşı olumsuz algı olduğu, çobanların evlenmekte sıkıntı yaşadığı belirtilen raporda, çobanlık mesleğinin gençler ve kadınlar tarafından tercih edilmemesi, toplumsal algının olumsuz etkilenmesi en önemli sorunlardan biri olarak öne çıktı. Raporda, “Kadınlar çobanlarla evlenmek istemiyor, aileler de kızlarını hayvancılık yapanlarla evlendirmek istemiyorlar. Bu da çobanlık mesleğinin geleceğinin önündeki en büyük engellerden birisi” denildi. Çoban istihdam desteğinin artırılması, kadınların sosyal güvenlik primlerinin devletçe ödenmesi, çoban çiftlere düğün ve çeyiz desteği verilmesi, genç kadınların işletme sahibi olmasının teşvik edilmesi önerisi yer aldı.

ŞAP SIKINTISI

Son dönemde artan hayvan hastalıkları ve şap vakalarının pazarları olumsuz etkilediği, ilaç ve hizmet maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle yetiştiricilerin zorlandığı belirtilen raporda, koruyucu hekimliğin güçlendirilmesi, üniversitelerle ortak projeler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

KEÇİ ETİ KOKUYOR ÖNYARGISI KIRILMALI

Keçi etinin koktuğuna dair bir olumsuz algının tüketimi azalttığı, restoranlarda keçi ve oğlak eti menülerinin bulunmadığı kaydedilen raporda, tadım etkinlikleri ile farkındalık oluşturulması, keçi etinin sağlık değerinin medyada anlatılması, agroturizm ve sosyal medya kampanyalarının artırılması, izlenebilirlik ve sertifikasyon sistemlerinin kurulması, “Toros Oğlağı” gibi bölgesel marka ürün geliştirilmesi önerildi. Keçi etinin sağlık değerinin yeterince anlatılamadığı kaydedilen raporda, “Görsel medyanın, özellikle sabah kuşağında, kadın ve sağlık içerikli programlarda oğlak etinin sağlık değerinin, popüler yapımcı ve hekimlerce konuşulması sağlanmalıdır” denildi.

KEÇİ TAŞIMALIYA TAKILMASIN

Raporda, kırsalda yaşamın devamı için eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşımın önemli olduğu vurgulanırken, taşımalı eğitimin yeniden uygulanması gerektiği kaydedildi. Raporda ayrıca küçükbaş hayvancılıkta melezlemenin kontrol altına alınması, damızlık havuzlarının kurulması, halk elinde koruma sürülerinin artırılması, kulak küpelerinin kalitesinin yükseltilmesi, sağım makinelerinin desteklenmesi, küçük aile işletmelerine özel destek modellerinin uygulanması, kurban döneminde elde kalan hayvanların Et ve Süt Kurumu tarafından satın alınması, çobanların sosyal hayata katılımının güçlendirilmesi gibi öneriler dile getirildi.

KEÇİYİ YAŞATACAK 13 ÖNERİ

Raporda, keçi varlığının korunması, artırılması, sofraya ve ekonomiye kazandırılması için 13 öneri sıralandı:

* Taşımalı Eğitim yeniden uygulanmalıdır.

* Küçükbaş hayvancılıkta kontrolsüz bir melezleme var. Bu konuda daha fazla yayım ve eğitim faaliyeti yapılmalıdır.

* İllerde damızlık havuzları oluşturulmalıdır.

* Halk elinde koruma sürülerinin sayısı arttırılmalıdır.

* Kadınların ve genç çiftçilerin işletme sahibi olması teşvik edilmelidir.

* Kulak küpeleri kaliteli üretilmelidir.

* Örgütlenme yeterli değildi. Örgütler; yetiştiricilerin, üreticilerin taleplerine odaklanmalıdır.

* Sağım makinelerinin kullanılması yaygınlaştırılmalı, bu konuda destek verilmelidir.

* Kırsalda Bereket projesine benzer bir sistemle hayvan sayısı az olan aile işletmelerinin hayvan sayısı ve ekonomik durumu desteklenmelidir.

* Uzun yıllar hayvancılık yapan işletmeler ile işe yeni başlayan işletmeler arasında destek ve teşvik sistemi açısından bir fark olması, uzun yıllar hayvancılık yapan işletmelere daha düşük faizlerle kredi verilmesi gereklidir.

*Bölgesel test istasyonları kurularak en iyi erkek materyalin seçilmesine yönelik rutine dönüştürülecek projeler yapılmalıdır.

* Kurban bayramlarında satılamayarak elde kalan hayvanlar kamu tarafından alınarak Et ve Süt kurumunca değerlendirilmelidir.

* Merkezi ve yerel yönetimlerce çobanların sosyal aktivitelere dahil edilmeleri sağlanmalı, bu konuda yetiştirici birlikleriyle ortak faaliyetler düzenlenmelidir.”

MHP MYK Üyesi ve Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan: “Antalya artık sadece turizmin değil, üretim ve teknolojinin de merkezidir”

“Kasten Yaralama” Olayında 2 Şahıs TUTUKLANDI

ŞEHİTLERİMİZİN AİLELERİ ANTALYA'DA BULUŞTU

Son 1 Haftada Asayiş Olaylarında 230 Şahıs TUTUKLANDI

Alanya İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

Kumar Oynanması İçin Yer ve İmkân Sağlama

Döşemealtı İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

ANTALYA LİMANI HALK SAĞLIĞI ACİL DURUM TATBİKATI

ANTALYA’DA GİRİŞİMCİLİK PROJELERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

MHP, Terörsüz Türkiye raporunu komisyona sundu

Asgari ücrette zam pazarlığı yarın başlıyor

TCMB, Aralık 2025 politika faizini yüzde 38’e düşürdü

Enver Aysever gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı: Tek haneli oranlara ulaşacağız

İmralı heyeti Devlet Bahçeli'yi ziyaret edecek

Yavuz Ağıralioğlu'ndan CHP'ye ziyaret

Kepez’de yılın son özel gününde nikah yoğunluğu

Kurs merkezinde veli toplantısı

Başkan Dere: “Gücümüz birlikten, bereket yerli üretimden gelir”

MMO ANTALYA’DAN DİKKAT ÇEKEN ÖNERİ: “EXPO ALANI ROBOTİK VE İLERİ ÜRETİM ÜSSÜNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Antalyalıların tercihi ‘Halk Et’ 6 yaşında

Antalyasporlu Minikler Yüzme Şenliğinde Göz Doldurdu

Antalya Piyano Festivali’nde Büyükyıldırım rüzgarı

Isparta’da kitap şöleni başlıyor

Başkan Başdeğirmen’den Yakaören Köyü’ne destek

Kepez Kent Tiyatrosu’na ‘Medyum’ ile en iyi komedi oyunu ödülü

Kışın en büyük tehlikesi kapalı alanlar

Ciro Endeksleri, Ekim 2025

Ticaret Satış Hacim Endeksi, Ekim 2025

İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, 2024

Yükleniyor

“Kasten Yaralama” Olayında 2 Şahıs TUTUKLANDI

Son 1 Haftada Asayiş Olaylarında 230 Şahıs TUTUKLANDI

Kumar Oynanması İçin Yer ve İmkân Sağlama

Alanya İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

Döşemealtı İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

Serik’te işe giden kadına araç çarptı

Güllü’nün kızı ve arkadaşı “Kasten Öldürme” şüphesiyle gözaltında

Kepez’de kaçak sigara operasyonu

Antalya’da dereye düşen otomobilde kadın ölü bulundu

Sosyal medya fenomeni Arif Kocabıyık tutuklandı

TCMB, Aralık 2025 politika faizini yüzde 38’e düşürdü

Ciro Endeksleri, Ekim 2025

Ticaret Satış Hacim Endeksi, Ekim 2025

İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, 2024

Sanayi Üretim Endeksi, Ekim 2025

Yenilik Araştırması, 2024

İnşaat Maliyet Endeksi, Ekim 2025

Fındık fiyatları tepetaklak gidiyor

Balıkçıların yüzü hamsiyle güldü

Yabancı Kontrollü Girişim İstatistikleri, 2023

MHP MYK Üyesi ve Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan: “Antalya artık sadece turizmin değil, üretim ve teknolojinin de merkezidir”

Boubon’un kayıp imparatoru Türkiye’ye dönüyor

2026 asgari ücret kararı için maraton cuma günü başlıyor

Hasan Ufuk Çakır'dan Özgür Özel'e: Senin Silivri'den başka işin yok mu

Memur maaşı zammıyla birlikte bedelli askerlik ücreti de değişecek

Vali Erin: “İnsan onurunu korumak devletimizin en temel görevidir”

Finike–Demre–Kaş yol projesine mahkemeden iptal kararı

Isparta’da Oda seçimleri hareketlendi

Mert Hakan Yandaş’ın telefonundan çıkan görüntüler paylaşıldı

Türkiye'de doğurganlık hızı 11 yıldır aralıksız düşüyor

ŞEHİTLERİMİZİN AİLELERİ ANTALYA'DA BULUŞTU

ANTALYA LİMANI HALK SAĞLIĞI ACİL DURUM TATBİKATI

ANTALYA’DA GİRİŞİMCİLİK PROJELERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Asgari ücrette zam pazarlığı yarın başlıyor

Enver Aysever gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı: Tek haneli oranlara ulaşacağız

Kepez’de yılın son özel gününde nikah yoğunluğu

Kurs merkezinde veli toplantısı

Başkan Dere: “Gücümüz birlikten, bereket yerli üretimden gelir”

MMO ANTALYA’DAN DİKKAT ÇEKEN ÖNERİ: “EXPO ALANI ROBOTİK VE İLERİ ÜRETİM ÜSSÜNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Kıbrıs Night Clublar Akdenizde Bir Yaşam Tarzı

Altın Portakal Nişanı'nı Taşıyan Saadet Işıl Aksoy 'Confidente' Filmiyle Berlin'deydi

Dr Atabay ve Ekmas Grup Sponsorluğunda Gerçekleşen DORA HONOUR LIST Gecesi

Yalçın Konuk'tan İstanbul'un Hafızasına Müzikal Bir Ağıt: Tatavlada Son Dans

Oğulçet'ten Derin Bir Yalnızlık Yolculuğu: Koyu

Neslişah Yılmaz rüzgarı Londra'yı sardı!

Musa Eroğlu rüzgârı

Aras Bulut İynemli ve Cengiz Bozkurt Vodafone İçin Kamera Karşısına Geçti

Ali Başarır'dan Yeni Eser: Introvert

Özgür Aydın'ın Yeni Albümü 'Sympathy' Şimdi Yayında!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8