16166,38%3,62
44,07% 0,04
51,20% 0,05
7355,93% 0,02
11864,39% 0,00
Giresun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), hazırladığı "Yeşil Enerji Uygulamaları" projesiyle Türkiye çapındaki en iyi 87 proje arasına girerek Almanya'da staj hakkı kazandı.
16 öğrenci ve 4 öğretmenden oluşan ekip, güneş enerjisi ve mobil şarj istasyonları üzerine Avrupa standartlarında eğitim alacak. Giresun’un köklü eğitim kurumlarından Giresun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), uluslararası başarılarına bir yenisini daha ekledi. Erasmus+ programı kapsamında hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından binlerce başvuru arasından seçilen "Yeşil Enerji Uygulamaları İçin Almanya’dayız" projesi hayata geçiyor.
Giresunlu gençler, dünyanın en gelişmiş enerji teknolojilerine sahip ülkelerinden biri olan Almanya’da mesleki becerilerini zirveye taşıyacak. Staj Hareketliliği Mart Ayında Başlıyor Projenin takvimi netleşti. İlk etapta 8 öğrenci ve 2 refakatçi öğretmen, 30 Mart 2026 - 29 Nisan 2026 tarihleri arasında Almanya’nın Mülheim an der Ruhr kentinde staj faaliyetlerine katılacak. Bu sürecin hemen ardından, 30 Nisan 2026 - 29 Mayıs 2026 tarihleri arasında projenin ikinci akışı gerçekleştirilecek.
Toplamda 16 öğrenci ve 4 öğretmen, Avrupa’daki modern enerji sistemlerini yerinde inceleme fırsatı bulacak. Geleceğin Enerjisi: Güneş Panelleri ve Mobil Şarj İstasyonları Proje irtibat kişisi ve Elektronik Öğretmeni Dursun Çolak, projenin temel amacının enerji bağımsızlığı ve yenilenebilir kaynaklar olduğunu vurguladı.
Dursun Çolak, yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Ülkelerin en ciddi ihtiyaçlarından biri de enerjidir. Enerjide dışarıya bağımlı olmayan ülkeler her anlamda gelişim göstermektedir. Bizim projemizin çıkış noktası yenilenebilir enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaçtır. Öğrencilerimiz güneş enerjisi panelleri ve mobil şarj istasyonları konularında yurt dışında staj görecekler. Sektörde kullanılan modern yöntemleri öğrenme imkanı bulacaklar.”
Dursun Çolak ayrıca, öğrencilerin dil bariyerini aşmaları için A1 seviye Almanca ve mesleki İngilizce kurslarıyla hazırlıkların tamamlandığını; Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın ve Eğitim Ataşesi Sabri Yolcu ile de koordinasyonun sağlandığını belirtti.
Sanayi ve Eğitim İş Birliği Sınırları Aşıyor Giresun MTAL Okul Müdürü İbrahim Demir ise projenin kurumsal bir gelenek haline geldiğini belirterek, öğrencilerin Almanya’da günde ortalama 8 saat boyunca 3 farklı işletmede aktif olarak çalışacağını ifade etti.
İbrahim Demir, bölgedeki Giresunlular Derneği ile de iletişim halinde olduklarını ekleyerek şunları söyledi:
“Gençlerimizin yurda dönüşünden sonra kendi işletmelerinde farklı uygulama tekniklerini iş arkadaşlarıyla paylaşmasını umuyoruz. Giresun MTAL olarak öğrencilerimizin mesleki gelişimlerine oldukça fazla önem veriyoruz. Bu yıl toplamda 16 öğrenci ve 4 öğretmenimize yurt dışı imkanı sunmuş olacağız. Bu tarz faaliyetlerimiz hız kesmeden devam edecektir.” Giresun İklimine Uygun Teknolojiler Stajın gerçekleştirileceği Mülheim an der Ruhr şehrinin hava şartlarının Giresun ile benzerlik göstermesi, projeden elde edilecek kazanımların yerel düzeyde uygulanabilirliğini artırıyor. Gençlerin Almanya’dan getireceği bilgi birikiminin, Giresun’un enerji altyapısına ve yenilenebilir enerji yatırımlarına ışık tutması bekleniyor.