• BIST 100

    16110,66%-0,08
  • DOLAR

    43,97% 0,05
  • EURO

    51,16% -0,51
  • GRAM ALTIN

    7485,07% -0,67
  • Ç. ALTIN

    12060,40% -1,25

‘Dünya deri sektörüne ve modasına yön veriyoruz’

EKONOMİ 16.05.2024 17:32:00 57 0
‘Dünya deri sektörüne ve modasına yön veriyoruz’

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) tarafından Antalya'da düzenlenen 12. Deri ve Kürk Modası (Leather&Fur Fashion) Fuarı, kapılarını açtı. Dünya deri sektörüne ve modasına yön veren en büyük fuar olduğunu vurgulayan TDKD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sarıgül, Türkiye'den 70 firma ile katılım sağladıkları fuara, 20’nin üzerinde ülkeden 1300’den fazla alıcının katılacağını belirtti. Her yıl 5 bin tane modelin hazırlandığı dünyada başka bir yer olmadığını kaydeden Sarıgül, Eski Sovyet ülkeleri başta olmak üzere AB ülkelerinden, Amerika’dan gelen alıcıların yoğun ilgisinin olduğunu belirtti. Sarıgül, savaşın devam etmesi ve yaşanan para transferi sorununa rağmen Rusya’dan gelişlerde bir düşüş olmadığını aksine talebin çok fazla olduğunu ifade etti. Farklı ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ihracatçının önünü açabilecek teşviklere acil ihtiyaç olduğunun altını çizen İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Gözmen, yaşanan maliyet artışlarından dolayı pazarları kaybetmeye başladıklarını belirterek “Devletin birinci önceliği şu anda enflasyonu indirmek. Biz hem devletin elini güçlendirmek hem ihracatçının dayanabilir pozisyona getirmesi için ülkeye döviz kazandıranların birtakım muafiyetlerden daha fazla faydalanması, kur farkından dolayı herhangi bir vergilendirme yapılmamasını talep ediyoruz.” dedi.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği’nce (TDKD) düzenlenen Leather&Fur Fashion Fuarı, sektördeki Türk firmalarının temsilcilerini yurt dışı pazarının temsilcileriyle bir araya getiriyor. Fuar, 20'nin üzerinde ülkeden katılım ve 1300’ün üzerinde alıcıyla 12’nci kez kapılarını açtı. 16-19 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek fuara, sektörün ana pazarı olan Rusya'ya uygulanan ambargolara rağmen katılımcı talebinin çok yüksek olduğunun bilgisini paylaşan Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sarıgül, sektör ihracatının çok önemli bir bölümünün bu fuarla gerçekleştirildiğini belirtti.

SEKTÖRÜ AYAKTA TUTAN FUAR

Antalya’da düzenlenen bu fuarın sektörü ayakta tuttuğunu ifade eden Sarıgül, “Fuar olmasa deri konfeksiyon piyasası bir tane yenilik yapmayacak, herkes frene basacak. Bu da çok büyük bir istihdam azalmasına sebep olacak. Her yıl 5 bin tane modelin hazırlandığı başka bir yer yok. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) tarafından gerçekleştirilen fuar; dünya deri sektörüne, deri modasına yön veriyor. Bu yıl fuara 20’yi aşkın ülkeden alıcılar bekliyoruz. Eski Sovyet ülkeleri başta olmak üzere AB ülkelerinden, Amerika’dan gelen alıcılar var. Fuar sonrası geri dönüşler çok iyi fakat dünyanın her yerinde enflasyon sorunu var. Ürün sattığımız ülkelerin para ile ilgili sıkıntıları var. Dolar bazlı giden bir ürün olduğu için hepsinin ülkesinde

dolar değer kazanıyor o yüzden alım zayıfladı. Ürün sattığımız ülkelerde de bizde olduğu gibi büyük enflasyon var.” ifadelerini kullandı.

Rusya’dan gelen müşterilerin gelişinde bir düşüş yaşanmadığını aksine para transfer sorununa rağmen talebin çok fazla olduğunu kaydeden Sarıgül, “Satıcılarda işlerin zayıf olmasına rağmen hepsi bu fuara büyük ilgi gösteriyor. Çünkü bu kadar iyi firmayı, bu kadar koleksiyonu, bu işi yapan insanı başka yerde bulmanın mümkün olmadığını biliyorlar ve bu fuara yoğun ilgi gösteriyorlar.” Dedi.

“RUSYA İLE CİDDİ ÖDEME SORUNU YAŞIYORUZ”

Sektörün en büyük sorunlarından bir tanesinin Rusya’dan para gelişinde yaşanan sorun olduğunu ifade eden Sarıgül, sektörde işleyişin dolarla olduğunu fakat ödemenin TL olarak geldiğini söyledi. Sarıgül, “Bankalar gelen TL'yi beyannamenin karşılığında faturası TL olarak kesilmediği için kapama olarak kabul etmiyor ve bu firma cezaya düşüyor. Normal şartlarda altı ay önce firma bunu dolar olarak ihracatını gerçekleştirmiş, beyannamesini açmış, malını yollamış. Yurt dışına çıkış faturalarımızı hepimiz dolar olarak kesiyoruz. Dolar olarak kestiğimiz faturanın ödemesinin haliyle dolar gelmesi lazım. Rusya'nın tamamı muafiyet kapsamına alınmalı.” dedi.

SEKTÖR ÜRETİMİNİN YÜZDE 95’İ İHRACAT

Dünya markalarının Türkiye’de üretildiğinin bilgisini paylaşan Sarıgül, “Arkamızda bir rüzgâr almamız gerekiyor. Yoksa ihracatçı bu seneyi geçiremez. İç piyasada neredeyse satışımız yok. Üretimin yüzde 95’i ihracata gidiyor. Turizm bölgelerinde yapılan satışlar sektörü ayakta tutuyor şu anda. Herhangi bir teşvik ve destek almadan kendi imkanlarımızı zorlayarak yaşanan bu kadar zorluğun içerisinde bu fuarla bütün firmaları zinde tutup, sektör can vermeye çalışıyoruz. Otoriteden beklentimiz, sektörün ayakta kalabilmesi için teşvik ve destek sağlamaları.” dedi.

“MALİYET ARTIŞLARI SEKTÖRÜN REKABETİNİ DÜŞÜRDÜ”

Pandemi sonrası yakaladıkları avantajlarla sektör ihracatını 2 milyar dolar seviyelerine getirdiklerini vurgulayan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Gözmen; geçen yıl tedarikte yaşanan sorunlar, pandeminin bitmesiyle diğer uluslararası aktörlerin devreye girmesi ve maliyetlerde yaşanan yüksek artışlardan dolayı rekabet gücünün azalmasıyla ihracatın yüzde 20 düşüşle 1,8 milyar dolara gerilediğinin bilgisini paylaştı. Bu yılın ilk 4 ayında dünya piyasalarındaki kısıtlamalardan dolayı deri sektörünün değerde yüzde 28, miktar bazında ise yaklaşık yüzde 20 düşüş yaşadığını söyledi. Gözmen, “Yüzde 15'e yakın bir iskonto yapmamıza, maliyetlerin çok çok altında veya kârsız satışlar yapmamıza rağmen ciddi şekilde pazardaki payımızı kaybetmeye başlamışız. Bunun en büyük sebebi sadece maliyetler ve döviz kurunun sabit gitmemesi değil elbette. Dünyadaki diğer tedarikçilerin ortaya çıkmasıyla beraber küresel ekonomideki kısılma. Diğer tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde de yüzde 20'nin üzerinde bir talep kısılması gözleniyor. Ama bu deri konfeksiyon sektöründe yüzde 40'a yakın bir talep kaybı anlamına geliyor. Tolere edilebilecek bir şey değil ciddi bir şekilde kan kaybı yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.

ACİL TEŞVİK VE DESTEK TALEBİ

Farklı ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ihracatçının önünü açabilecek teşviklere acil ihtiyaç olduğunun altını çizen Gözmen, “İthalata konulacak vergiler içerideki enflasyonu da körükleyeceği için devletten bunu beklemiyoruz. Çünkü devletin birinci önceliği şu anda enflasyonu indirmek. Yani biz hem devletin elini güçlendirmek hem ihracatçının dayanabilir pozisyona getirilmesi için ülkeye döviz kazandıranların birtakım muafiyetlerden daha fazla faydalanması, kur farkından dolayı herhangi bir vergilendirme yapılmamasını talep ediyoruz.” dedi.

Sektörün ana pazarı olan Rusya’da savaş sonrası yüzde 70, Ukrayna’da yüzde 90 düşüş olduğunun bilgisini paylaşan Gözmen sözlerini şöyle sürdürdü; “Deri kürk konfeksiyonda kilo fiyatımız 135 dolarlardan 110 dolarlara geriledi. Çin'in ve rakip ülkelerinin satış fiyatları 35 ve 50 dolar seviyelerinde. Fiyatlarımız 35 ile 70-80 dolar arasına gelmediği için biz pazarlara giremiyoruz ve ürün satamıyoruz. Bunun için ihracatçılara ilave teşvikler lazım. Birim fiyatımızın yükselmesi katma değer olarak iyi gözükse de reel olarak elimizdeki pazarları kaybediyoruz. Geçen yıl deri ve kürk konfeksiyonda ihracat 236 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşti. Bu yılın ilk 4 ayında yüzde 40 düşüşte gidiyor. Deri ürünleri genelinde 750 milyon dolar olan ihracat ilk 4 ayda 510 milyon dolar oldu.”

Milletvekili Avcı TBMM’de 263 şehit madenciyi andı

Bakan Memişoğlu: 1 milyon 58 bin çocuğa işitme tarama testi yaptık

Kayseri'de gaz tankı patlaması: 4 işçi hastaneye kaldırıldı

TİMBİR’den Bakan Prof. Dr. Memişoğlu’na ziyaret

TFF’den Süper Lig’de erteleme kararı

Trump: Konuşmak istediler. Artık çok geç!

JASAT, 10 yıl önce işlenen çifte cinayeti aydınlattı

38 ilde FETÖ operasyonu: 182 tutuklama

Nacar’dan Müslüm Polat’a teşekkür

Öğretmen Fatma Nur Çelik son yolculuğuna uğurlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye barış ve istikrar için çalışmalarını sürdürüyor

TİMBİR’den Tel Aviv tepkisi: “Neden rahatsız oldunuz?”

Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu 9'uncu kez toplandı

İsrail’de CNN TÜRK ekibi canlı yayında gözaltına alındı

İran’daki saldırılarda can kaybı 787’ye yükseldi

Efeler Belediyesi’nden ücretsiz psikososyal destek

Çine protokolü öğrencilerle iftarda bir araya geldi

Aksaray Ülkü Ocakları’ndan gönül seferberliği: “Komşusu açken tok atan bizden değildir”

SGK’dan hileli boşanma denetimi: 2 bin 606 aylık kesildi

RTÜK’ten Taşdelen Lisesi olayına yayın yasağı

Bedelli askerlik ücreti 417 bin liraya yükseliyor

Sarp Sınır Kapısı’nda Türkiye–Gürcistan dostluk sofrası

Küresel obezite rakamları artıyor: Her 8 kişiden 1’i obez

DEİK Türkiye–Mali iş konseyi iftarda bir araya geldi

Kars'ta Genç Sağlık İş Sendikası kuruldu

Drift yapan sürücüye ağır yaptırım

Antakya’da Ramazan coşkusu

Almanya’da “Yılın Mükemmel Öğretmenleri” arasında iki Türk eğitimci

Batı Akdeniz'e hızlı tren müjdesi

Tillo’da Ramazan sofraları birlikte kuruldu

Yükleniyor

Trafikte Güvenli Gelecek İçin Eğitimlerimiz Tüm Hızıyla Devam Ediyor…

Kendisini Göç İdarisinde Görevli Polis Olarak Tanıtıp Dolandırıcılık Yapan Şüpheli Yakalandı

Alanya İlçesinde Kaçak Tütün Operasyonu

Kepez İlçesinde Ruhsatsız Silah Operasyonu

Kepez İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

Boğa Çayı’nda Boğulma Olayı / Konyaaltı-Antalya

Kepez İlçesinde Bir Tır ve Dorsesinde Yüklü Miktarda Kaçak Makaron Ele Geçirildi

Konyaaltı İlçesinde Meydana Gelen Cinayet Olayının Şüphelisi Tutuklandı

Antalya jandarma suçluya göz açtırmıyor

Kendisini Başkomiser Olarak Tanıtıp Milyonluk Dolandırıcılık Yapanlar Planlı Operasyonla Yakalandı

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2025 yılında %3,6 arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %34,07 arttı, aylık %7,74 arttı

Yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü %2,6 arttı

Kira geliri vergi beyan süreci başlıyor: Kiracı ve ev sahiplerine önemli uyarılar

Ocak ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %4,0 azaldı, ithalat %0,1 arttı

Ekonomik güven endeksi 100,7 oldu

Sağlık Modülü, 2025

Evlenen çiftlerin sayısı 2025 yılında 552 bin 237 oldu

Mehmet Şimşek: Dolaylı vergilerin oranı yüzde 66'dan 62'ye düştü

Güven endeksi hizmet sektöründe aynı kaldı, perakende ticaret sektöründe %2,9 arttı, inşaat sektöründe %2,1 azaldı

Yerel yönetimlerden gıda güvenliği için güç birliği

Terörsüz Türkiye raporu komisyonda kabul edildi

CHP muhtarlardan sonra veterinerlere de yeşil pasaport istedi

Yusuf Tekin'den Ramazan genelgesi açıklaması: Noel bizim kültürümüzde nereye oturuyor

81 il için sahur ve iftar saatleri

Camiler ilk teravih namazı için doldu

Almanya Savunma Bakanı: Türkiye NATO'da merkezi rolde

CHP'li vekil Hasan Öztürkmen'den Ramazan genelgesine tepki

Okullarda öğrençi mi yetiştiriyorsunuz? Mafya mı yetiştiriyorsunuz?

SAĞLIKTA SİSTEM ÇÜRÜYOR, İL MÜDÜRÜ İZLİYOR!

Milletvekili Avcı TBMM’de 263 şehit madenciyi andı

Bakan Memişoğlu: 1 milyon 58 bin çocuğa işitme tarama testi yaptık

Kayseri'de gaz tankı patlaması: 4 işçi hastaneye kaldırıldı

TİMBİR’den Bakan Prof. Dr. Memişoğlu’na ziyaret

TFF’den Süper Lig’de erteleme kararı

Trump: Konuşmak istediler. Artık çok geç!

JASAT, 10 yıl önce işlenen çifte cinayeti aydınlattı

38 ilde FETÖ operasyonu: 182 tutuklama

Nacar’dan Müslüm Polat’a teşekkür

Öğretmen Fatma Nur Çelik son yolculuğuna uğurlandı

Kıbrıs Night Clublar Akdenizde Bir Yaşam Tarzı

Altın Portakal Nişanı'nı Taşıyan Saadet Işıl Aksoy 'Confidente' Filmiyle Berlin'deydi

Dr Atabay ve Ekmas Grup Sponsorluğunda Gerçekleşen DORA HONOUR LIST Gecesi

Yalçın Konuk'tan İstanbul'un Hafızasına Müzikal Bir Ağıt: Tatavlada Son Dans

Oğulçet'ten Derin Bir Yalnızlık Yolculuğu: Koyu

Neslişah Yılmaz rüzgarı Londra'yı sardı!

Musa Eroğlu rüzgârı

Aras Bulut İynemli ve Cengiz Bozkurt Vodafone İçin Kamera Karşısına Geçti

Ali Başarır'dan Yeni Eser: Introvert

Özgür Aydın'ın Yeni Albümü 'Sympathy' Şimdi Yayında!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13