"Çocuğunuzun ruh sağlığı için salgını abartılı anlatmaktan kaçının" uyarısı

"Çocuğunuzun ruh sağlığı için salgını abartılı anlatmaktan kaçının" uyarısı

ANTALYA (AA) - TAHSIN KÜÇÜKKARACA - Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yasemen Isik Taner, ebeveynlerin çocuklarina yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla ilgili abartili anlatimlardan kaçinmalari gerektigini bildirdi.

Taner, AA muhabirine, Kovid-19 salgininda evlere kapanan ailelerin, çocuklari konusunda hassas olmalari gerektigini söyledi.

Çocuklarin, anlamlandiramadiklari durumlar karsisinda yetiskinleri gözlemleyerek model aldiklarini aktaran Taner, bu yüzden virüsün ne demek oldugunu, nasil korunulacagini basit bir dille anlatmak gerektigini ifade etti.

Yetiskinler tarafindan abartilarak anlatilan salgin sürecinin, çocukta psikolojik veya psikiyatrik belirtiler ortaya çikarabilecegini aktaran Taner, aileler tarafindan iyi anlatilmayan salginin ciddi sonuçlari olabilecegini dile getirdi.

- "Çocuk gereginden fazla bilgiye maruz birakilmamali"

Taner, çocuklarin gereginden fazla bilgiye maruz birakilmamasi gerektigini vurgulayarak, "Abartili anlatimla küçük yas grubu çocuklarda parmak emme, altina kaçirma, daha bebeksi davranislar ve hirçinlik belirtileri ortaya çikabilir. Asiri kaygi düzeyi ve karamsarlik, hem kendimizi hem de aile fertlerini olumsuz etkileyebilir. Bu duygularin asiriligi, beyin fonksiyonlarinda yikici etkilere sebep olabilir." diye konustu.

Olumsuz yasam olaylariyla bas etmenin en yararli yollarindan birinin çocuklarla birlikte günlük rutinlere devam etmek oldugunu anlatan Taner, uyku, yemek düzeni, bilgisayarda geçirilen süre, ders ve ödev saatleri gibi rutinlerin mümkün oldugunca korunmasi gerektigini bildirdi.

Taner, sosyallesmenin, eriskinlerde oldugu kadar çocuk ve ergenlerde de temel ihtiyaçlardan biri olduguna deginerek, "Bu nedenle çocuklarin sanal ortamda arkadaslari, ögretmenleri ve diger alisik oldugu sosyal çevresiyle iletisim kurmasi desteklenmelidir. Yasina uygun görevler verilen çocukla sohbet edilmelidir. Çocugun özgürce oyun oynamasi için ortam hazirlanmalidir." dedi.

Güne anlam katacak aktivitelerle, kaygi ve stresten kaçinilabilecegini belirten Yildiz, stresli zamanlarda gülmenin, çocuklarla sakalasmanin, oyunlar oynamanin ve onlarla spor yapmanin, beynin "sürekli alarm" durumundan çikmasini saglayacagini sözlerine ekledi.