Erdoğan`dan müjde üstüne müjde: Bayramdan önce ödeyeceğiz

Erdoğan`dan müjde üstüne müjde: Bayramdan önce ödeyeceğiz

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polatlı Tarım İşletme Müdürlüğü`nde TİGEM 69. Geleneksel Hasat Bayramı`na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, biçerdöver kullandı.

">> " src="http://i2.haber7.net//fotogaleri/haber7/album/2019/30/zNmmk_1564159680_146_w750_h500.jpg" />

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polatlı Tarım İşletme Müdürlüğünde düzenlenen TİGEM 69`uncu Geleneksel Hasat Bayramı`nda vatandaşlara hitap etti.

"GIDA GÜVENLİĞİNİ GARANTİ ALTINA ALMAK MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR"

Tarımın öneminin ve Türkiye`nin bekasında oynadığı rolün daha da arttığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün birçok ülke gıda güvenliğiyle milli güvenlikleri arasında doğrudan bir bağ kuruyor. Artık devletler tarımı tıpkı savunma, haberleşme, üretim, ileri teknoloji ve enerji gibi milli güvenliklerinin yapı taşlarından biri olarak görüyor. Türkiye olarak bizim için de durum farklı değildir. Gıda güvenliğini garanti altına almak, altını çizerek söylüyorum; ülkemiz için aynı zamanda bir milli güvenlik meselesidir. Bizim nazarımızda iç tüketimimiz için buğdayı dışarıdan satın almakla silahı satın almak arasında temelde bir farklılık yoktur. Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlılık, en az savunma sanayinde dışa bağımlılık kadar tehlikeli ve riskli bir durumdur."

"120 MİLYAR LİRA TUTARINDA TARIMSAL DESTEK VERDİK"

Tarımsal üretimi ekonomik boyutunun ötesinde stratejik bir sektör olarak değerlendirdiklerine dikkati çeken Erdoğan, "Bu anlayışla son 17 yıldır özel önem ve öncelik verdiğimiz alanların başına tarım ve hayvancılığı koyduk. Çiftçilerimize bugüne kadar toplamda, Bay Kemal diyor ya, bak Bay Kemal dikkat et, çiftçilerimizle, köylümüzle nasıl ilgilendiğimizi dinle, böyle yalanla dolanla bu iş yürümez. Burada resmi rakamları veriyorum, bizler 120 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik." dedi.

Türkiye`nin üretim kapasitesini artırmak, tarım alanındaki potansiyelini layıkıyla harekete geçirmek için çok büyük emek sarf ettiklerini ve emeklerinin karşılığını da pek çok alanda almayı başardıklarını belirten Erdoğan, "Artık traktörlerimiz var, artık biçerdöverlerimiz var, artık hamdolsun bakıyorsunuz balya balya otumuzu da kalkıyoruz teknolojiyle hallediyoruz." diye konuştu.

Tarım sektörünü yılların ihmalinden kurtararak dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle yarışır hale getirdiklerine işaret eden Erdoğan, "Bugün tarım sektörümüz 82 milyonluk nüfusumuzun, 4,5 milyonluk sığınmacı kardeşimizin, her sene ülkemizi ziyaret eden 46 milyonluk turistin ihtiyaçlarını karşılarken, 5 milyondan fazla vatandaşımıza da istihdam imkanı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"TARIMSAL HASILADA DÜNYADA 7`İNCİ, AVRUPA`DA İSE 1`İNCİ SIRADAYIZ"

Kendilerinin muhalefet gibi afaki konuşmak yerine rakamlarla oranlarla ve karşılaştırmalarla konuşmayı sevdiklerini dile getiren Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

"Burada sizlerle bilhassa da ihracatçılarımızın mevsim şartları dolayısıyla satın aldığı bir iki tarım ürünü üzerinden Türk tarımını eleştirenlere bazı rakamlarla cevap vermek istiyorum. 2002 yılında yaklaşık 37 milyar lira olan tarımsal gayrı safi yurt içi hasılamız 2018 yılında 213,4 milyar liraya ulaştı. Tarımsal hasılada dünyada 7`nci, Avrupa`da ise 1`inci sıradayız Bay Kemal. 2018 yılında sebze ürünlerinde üretimin talebi karşılama oranı yüzde 106,6`ya çıktı, nereden nereye. Meyve ürünlerinin tamamına yakınında kendimize yeter durumdayız. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bay Kemal`in sürekli diline doladığı buğday meselesinde, bak şu rakama dikkat et, 2002 yılında üretimimiz iç talebi karşılamazken şimdi yüzde 112 gibi bir oranı yakaladık. 

2002 senesinde sadece 3,7 milyar dolar olan tarımsal ürün ihracatımızı yaklaşık 4 kat artırarak 2018 yılında yaklaşık 18 milyar dolara çıkardık. Ah Bay Kemal ah, bu iş öyle yalanla dolanla olmaz. 2018 yılında tarımda dış ticaret fazlası yaklaşık 5 milyar dolar gibi çok önemli bir rakama ulaştı. Topraksız tarım yapılan teknolojik sera sayımızı bin 413`e taşıdık. Modern seralarımızda üretilen ürünlerimizin yüzde 90`ını ihraç ediyoruz."

Erdoğan`ın konuşmasından diğer satırbaşları:

Bugün açıkladığımız fındık alım fiyatlarıyla da hasat bayramında siz üreticilerimize güzel bir haber verdiğimize inanıyorum. Ben bu müjdemizi bir kez de burada sizlerle paylaşmak istiyorum.

FINDIK TABAN FİYATLARI MÜJDESİ

Yüzde 50 randıman esasına göre Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyat 17 lira. Levant kaliteli kabuklu fındık için de taban fiyat 16,5 liradır.

Buna, kilogram başına 2 lira olan mazot/gübre desteği ve alan bazlı desteği de eklediğimizde kg fiyatları fiilen 19 lira ile 18,5 lira arasına gelmiş oluyor.

"KURBAN BAYRAMI SONRASI ALIMA BAŞLIYORUZ"

Hazırlıklarını tamamlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hasat başlangıcına denk gelen Kurban Bayramı`nın hemen akabinde inşallah alıma geçiyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.

"YAĞLI TOHUM VE HUBUBATTA DESTEKLER KURBAN BAYRAMI`NDAN ÖNCE ÖDEYECEĞİZ"

Tabi bu arada sizlere bir müjdeyi daha veriyorum. O da şu. Yağlı tohum ve hububatta bekleyen 1 milyar 200 milyon lira desteği kurban bayramından önce ödeyeceğiz.

"TÜRKİYE`NİN İLK YERLİ ELEKTRİKLİ TRAKTÖRÜNÜN DENEME SÜRÜŞÜNÜ YAPTIK"

Bugün ayrıca Türk tarımı adına gurur verici bir adım daha atmanın bahtiyarlığını yaşadık. Az önce, Türkiye`nin ilk yerli üretim elektrikli traktörünün tanıtımını ve deneme sürüşünü yaptık.

SERİ ÜRETİME HAZIR

45 dakika şarj süresi ile 7 saat aralıksız çalışabilen ve 105 beygir gücüne sahip bu traktörümüz inşallah seri üretime hazır. Ses yok, gürültü yok. Yüzde 95`e varan yakıt tasarrufu sağlayan elektrikli traktörün bu özelliği ile çiftçilerimizin maliyetlerini çok ciddi düşüreceğine inanıyorum.

Bu önemli projenin hayata geçmesinde emeği olan herkesi buradan tebrik diyorum.