-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
6 Şubat depremleri sonrası yargı süreci
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin yürütülen ceza yargılamaları kapsamında bugüne kadar 2 bin 673 kişi hakkında dava açıldığını, 202 kişi hakkında ise 1 yıldan 21 yıla kadar değişen hapis ce
ANKARA - BHA
Adalet Bakanlığı ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Afyonkarahisar’daki bir termal otelde düzenlenen Kanun Yolu Uygulamaları Programı’nda konuşan Tunç, depremlerin 3. yılı dolayısıyla hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.
Depremlerin 11 il başta olmak üzere ülkenin büyük bölümünde derin izler bıraktığını belirten Tunç, yaşanan büyük acının toplumsal hafızaya kazındığını ifade etti. Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yaraların sarılması ve şehirlerin yeniden ayağa kaldırılmasının öncelikli görev olarak benimsendiğini söyledi.
Depremlerin ardından adalet hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi amacıyla 7 gün 24 saat esasına göre çalışan kriz merkezlerinin kurulduğunu aktaran Tunç, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Hakimler ve Savcılar Kurulu kararlarıyla yargısal sürelerin durdurulduğunu, bu sayede hak kayıplarının önüne geçildiğini kaydetti.
Hakim, savcı ve adalet personelinin gönüllülük esasına göre bölgeye intikal ettiğini anlatan Tunç, “kardeş adliye” uygulamasıyla barınma, tahliye ve psikolojik destek hizmetlerinin sağlandığını belirtti. Adli tıp hizmetlerinin de seferberlik anlayışıyla yürütüldüğünü vurgulayan Tunç, kimlik tespitlerinin bilimsel yöntemlerle titizlikle tamamlandığını ifade etti.
Depremler sonrası artan iş yükünü karşılamak amacıyla yargı teşkilatının güçlendirildiğini dile getiren Tunç, bölgede 731 adli ve 28 idari olmak üzere toplam 759 ilk derece mahkemesinin kurulduğunu, ayrıca 44 istinaf dairesinin faaliyete geçirildiğini söyledi.
Ceza yargılamalarına ilişkin güncel verileri paylaşan Tunç, “Bugüne kadar 2 bin 673 kişi hakkında dava açıldı. Bu kapsamda 202 kişi hakkında 1 yıldan 21 yıla kadar değişen süreli hapis cezaları verildi. Halihazırda 142’si tutuklu, 59’u hüküm özlü olmak üzere toplam 201 kişi ceza infaz kurumlarında bulunuyor. 949 kişi hakkında ise adli kontrol kararı uygulanıyor” dedi.
Hukuk mahkemelerinde de deprem kaynaklı 64 bin 663 davanın açıldığını belirten Tunç, bu davaların yüzde 90’ının ilk derece mahkemelerinde karara bağlandığını aktardı. İdari yargıda ise 119 bin 957 dava açıldığını, bunlardan 86 bin 467’sinin sonuçlandırıldığını kaydetti.
Depremin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen yaşanan acıların unutulmasının mümkün olmadığını vurgulayan Tunç, milli birlik ve beraberlik ruhu içinde şehirlerin yeniden ayağa kaldırıldığını söyledi.
Programda konuşan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk ise 2025 yılı boyunca Yargıtay’da 141 bin dosyanın sonuçlandırıldığını belirterek, yargı süreçlerinin etkinliğine ilişkin bilgiler paylaştı.
Adana merkezli bahis operasyonu: 24 tutuklama
Çelik: İHA ve SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmek beka meselesi
Devlet Bahçeli’den İlber Ortaylı için taziye mesajı
Kocaeli'de penaltı tartışması: Selçuk İnan kulübeyi soyunma odasına götürdü
Manavgat’ta Sözen soruşturması genişliyor: 12 kişi tutuklandı
Trafik polislerine zorlu parkurda sürüş eğitimi veriliyor
Bakan Memişoğlu’ndan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Emine Erdoğan’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Çukurova’da miniklerden İstiklal Marşı’na anlamlı anma
Uzm. Dr. Halil Nacar: Tıp Bayramı kutlu olsun
Bakan Bayraktar: Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için aramalar sürecek
İran Kızılayı: 36 bin sivil birim hasar gördü
Beşiktaş’a yeni şort sponsoru: Anlaşma sağlandı
Kent Konseylerinden Fatma Şahin’e ziyaret
Tüketici şikayetlerinde ayakkabı ve giyim zirvede
Yüksek hızlı trenlerde yolcu sayısı 110 milyona ulaştı
Isparta'da kentsel dönüşüm süreci başladı
MHP Milletvekilleri ve MYK üyeleri Beşiktaş Başkanı Serdar Adalı'nın Ankara İftarında Bir Araya Geldi
Yurt dışına kaçan 45 firari suçlu Türkiye’ye iade edildi
Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri başladı
Kuzey Kore’den Japon Denizi yönüne çok sayıda balistik füze denemesi
Galatasaray, Başakşehir karşısında serisini sürdürmek istiyor
Türkiye’de bahar havası etkisini artırıyor
İzmir’de toplu ulaşıma zam: Yeni tarifeler 1 Nisan’da başlıyor
Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi pazartesi idrak edilecek
Diyarbakır’daki petrol arama sahası büyütülüyor
Emeklilerin bayram ikramiyesi ve maaş ödemeleri başladı
Diyarbakır’da tırda 81 kilo sentetik uyuşturucu yakalandı
Karagümrük yenilgisi sonrası Fenerbahçeli futbolculara tehdit mesajları
Yükleniyor




