• BIST 100

    15750,07%-2,31
  • DOLAR

    43,93% -0,01
  • EURO

    51,06% -0,03
  • GRAM ALTIN

    7190,25% -0,18
  • Ç. ALTIN

    11848,56% 0,00

31. ULUSLARARASI ASPENDOS OPERA VE BALE FESTİVALİ BAŞLIYOR

GÜNCEL 10.09.2024 22:36:41 78 0
31. ULUSLARARASI ASPENDOS OPERA VE BALE FESTİVALİ BAŞLIYOR

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, 1994 yılında ilk kez kapılarını sanatseverlere açmış ve 1998 yılında uluslararası festivaller arenasında yerini almıştır. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, Avrupa’nın saygın kuruluşları arasında yer alan Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA - European Festivals Association) kabul edilen, dünyanın ilk ve tek “Kalite Yönetim Belgesi”ne (TS-EN-ISO 9001: 2000) sahip festival olma özelliğini taşımaktadır.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 31.’si düzenlenecek olan Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, 13-26 Eylül tarihleri arasında Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek.

FESTİVAL AIDA OPERASI İLE AÇILACAK

Festivalin açılışı, 13 Eylül Cuma günü saat 21.00’de, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün büyük prodüksiyonlarından biri olan "Aida" operası ile yapılacak.

Yabancı konuk sanatçılar Soprano Joana Zhelezcheva ve Tenor Walter Fraccaro'nun sahne alacağı "Aida" operası, Aspendos Antik Tiyatrosu'nun muhteşem atmosferinde sanatseverlerle buluşacak. Giuseppe Verdi'nin, komutan Radames ile tutsak Habeş Prensesi Aida'nın imkânsız aşkını konu alan 3 perdelik eseri, Ankara ve Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından sahnelenecek.

Eserin rejisörlüğünü Vincenzo Grisostomi Travaglini, tarih araştırmalarını ise Ravivaddhana Monipong Sisowath üstleniyor. Geniş bir sanatçı kadrosuna sahip olan eser, görkemli dekor ve kostümleriyle dikkat çekiyor.

Orkestra, Lorenzo Castriota'nın yönetiminde; koro ise Mahir Seyrek'in şefliğinde sahne alacak. Müzikleri, dönemin dekor ve kostümleriyle zenginleşen bu ihtişamlı sanat şöleni, Özgür Usta'nın dekor tasarımı, Savaş Camgöz ve Gürcan Kubilay’ın kostüm tasarımı, G. Armağan Davran, Ömür Uyanık ve Sergei Terechenko'nun koreografisi ve Fuat Gök'ün ışık tasarımıyla sanatseverlere sunulacak.

Eserde, Aida rolünü Joana Zhelezcheva, Radames rolünü Walter Fraccaro, Amneris rolünü Medine Tuganova, Amonasro rolünü Serhat Konukman, Ramfis rolünü Engin Suna, Mısır Kralı Il Re rolünü Şafak Güç, Haberci rolünü İsmail Enis Ok ve Sacerdotessa rolünü Serap Demirhan canlandıracak.

GENÇ YILDIZLARDAN OPERA GALA GECESİ

Devlet Opera ve Balesi’nin uluslararası alanda başarılar elde etmiş genç opera solistleri, 16 Eylül Pazartesi günü saat 21.00’de unutulmaz bir konserle sahnede olacak. Soprano Çiğdem Soyarslan, soprano Dilan Ayata, mezzosoprano Ezgi Karakaya, bariton Faik Mansuroğlu ve tenor Mert Süngü'nün performans sergileyeceği Opera Gala Gecesi, Aspendos'un etkileyici akustiğinde izlenebilecek.

Solist sanatçılar, Orkestra Şefi Lorenzo Castriota Skanderbeg yönetimindeki Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde; Puccini, Verdi, Mozart, Lehar, Gounod, Cilea, Bizet, Rossini, Mascagni ve Donizetti eserlerinden oluşan geniş bir repertuar sunacak.

Aspendos Antik Tiyatro’da 16 Eylül akşamı sahnede olacak olan sanatçıların uluslararası çalışmaları ve başarıları kısaca şöyle:

Ezgi Karakaya

2017 yılında katıldığı BBC Cardiff Singer of the World yarışmasında dünyanın en iyi 20 şarkıcısından biri oldu. 2022 yılında, İtalya’nın Roma şehrinde düzenlenen Ottavio Ziino Opera Yarışması’nda birinci oldu. 2020 Şubat ayında, Romanya Iasi Ulusal Operası’ndan Aida prodüksiyonunda Amneris rolünü söyledi.

Dilan Ayata

Fransa'da devlet sanatçısı unvanı olan tek kadın Türk opera sanatçısıdır. 2025 Ocak ayında çıkacak olan Fransız melodileri seslendirdiği CD’si "Sans oublier les femmes" Paris'te hazırlanıyor. Fahri kültür elçisi olarak Fransa Kültür Bakanlığı tarafından kendisine üstün hizmet ve onur madalyası verilmiştir.

Faik Mansuroğlu

2018 yılında 9. Leyla Gencer Şan Yarışması’nda Royal Opera House Jette Parker Young Artist Özel Ödülü’nü kazandı. Aynı yıl, 17. International Marie Kraja Şan Yarışması’nda 3.lük ödülünü aldı. 2019 yılında, her yıl yalnızca 12 genç opera sanatçısının kabul edildiği Georg Solti Bel Canto Akademisi’ne (İtalya) davet edildi. 2024 yılında İstanbul'da gerçekleşen Andrea Bocelli 30. Yıl Konseri’nde konuk sanatçı olarak sahne aldı.

Çiğdem Soyarslan

Nico Dostal Operet, Lied Duo Sofia ve Siemens Opera yarışmalarında dereceler aldı. 2018 yılında ülkemizin en önemli opera ödüllerinden Semiha Berksoy Özel Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Mert Süngü

İtalya’da Verona, Teatro Comunale di Bologna, San Carlo di Napoli, Teatro Massimo di Palermo, Teatro Petruzzelli di Bari; İsviçre’de Cenevre Operası Grand Théâtre de Genève; Almanya’da Semperoper Dresden, Stuttgart Devlet Operası; Fransa’da Opéra National de Lyon, Théâtre du Capitole de Toulouse, Festival d'Aix-en-Provence gibi prestijli sahnelerde birinci tenor rollerinde sahne almıştır. Avrupa haricinde Moskova’da Bolşoy Tiyatrosu ve Avustralya’da Melbourne’de Victorian Opera’da sahne almıştır. NAXOS kayıt firmasından 3 Rossini komple opera kaydı, DECCA kayıt firmasından 1 Schubert Lied albümü, Presto Müzik’ten 1 barok opera kaydı ve Dynamic DVD firmasından 2 opera DVD kaydı yapmıştır.

KUĞU GÖLÜ BALESİ ASPENDOS’TA

"Kuğu Gölü" balesi, 20 Eylül Cuma akşamı saat 21.00’de, İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından Aspendos Antik Tiyatrosu'nda sahnelenecek. Çaykovski'nin bestelediği ve M. Petipa ile L. Ivanov'dan sonra A. Volkan Ersoy ve G. Armağan Davran tarafından koreografisi yapılan eser, Prens Siegfried ile büyücü Rothbart'ın kuğuya dönüştürdüğü Prenses Odette'in aşkını konu alıyor.

Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, orkestra şefi Tolga Taviş yönetiminde esere eşlik edecek. Eserin dekor tasarımı Gürcan Kubilay'a, kostüm tasarımı Savaş Camgöz'e, ışık tasarımı ise Fuat Gök'e ait.

FESTİVALDE KAZAKİSTAN ASTANA BALE TOPLULUĞU İKİ PERFORMANSLA SAHNEDE OLACAK

Astana Bale Tiyatrosu, 22 Eylül Pazar günü saat 21.00’de Aspendos Antik Tiyatrosu’nda Carmen ve Tango Ateşi adlı performanslarıyla seyirci karşısında olacak. Folklorik halk danslarını klasik ve modern bale ile harmanlayan Astana Bale Topluluğu, dünya çapında beğenilen koreografları Alberto Alonso ve Ricardo Amarante yönetiminde flamenko ve tango performansları sergileyecek.

31. ULUSLARARASI ASPENDOS OPERA VE BALE FESTİVALİ KAPANIŞ GECESİNDE TOSCA OPERASI SAHNELENECEK

Festivalin kapanışı, 26 Eylül Perşembe günü saat 21.00’de Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen Tosca operası ile gerçekleştirilecek. Rejisör Yiğit Günsoy’un sahneye koyduğu eserde ünlü tenor Paolo Lardizzone, Cavaradossi rolü ile sahnede olacak. Orkestra şefi Lorenzo Castriota yönetimindeki Antalya ve İzmir Devlet Opera ve Balesi orkestraları ile koro şefi Mahir Seyrek yönetimindeki Antalya Devlet Opera ve Balesi Korosu, başlıca rollerdeki solistlere eşlik edecek. Floria Tosca rolünde Nurdan Küçükekmekçi, Mario Cavaradossi rolünde Paolo Lardizzone, Il Barone Scarpia rolünde Serhat Konukman, Cesare Angelotti rolünde Alaaddin Ataseven, Il Sagrestano rolünde S. Onur Alpaslan, Spoletta rolünde Mustafa Özşamlı, Sciarrone rolünde M. Yusuf Yıldız, Un Carceriere rolünde Yalçın Ünsal ve Un Pastore rolünde Melisa İnançöz sahnede olacak. Dekor ve kostüm tasarımı Gülden Sayıl’a, koreografi Özge Ay’a, ışık tasarımı ise Mustafa Eski’ye ait.

AESOB Başkanlığı'nda dengeler değişiyor

Antalyaspor'lular AESOB Başkanı Dere'ye tepki gösterdi

Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü

Milli Savunma Bakanlığı paylaştı: Tereddüt susar, kararlılık konuşur

Fatma öğretmeni katleden katil öğrenci: Yanımda her zaman bıçak taşırım

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Siyaset, diyalog zeminini açık tutarak daha nice sorunları çözecektir

ASÜ’de Aksaray’a özgü hediyelik seramik sergisi açıldı

Süper Lig’de 26 ve 27. haftanın takvimi netleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye barışın ve adaletin yanında

Ordu’da bazı ilçelerde okullar tatil

Milletvekili Avcı TBMM’de 263 şehit madenciyi andı

Bakan Memişoğlu: 1 milyon 58 bin çocuğa işitme tarama testi yaptık

Kayseri'de gaz tankı patlaması: 4 işçi hastaneye kaldırıldı

TİMBİR’den Bakan Prof. Dr. Memişoğlu’na ziyaret

TFF’den Süper Lig’de erteleme kararı

Trump: Konuşmak istediler. Artık çok geç!

JASAT, 10 yıl önce işlenen çifte cinayeti aydınlattı

38 ilde FETÖ operasyonu: 182 tutuklama

Nacar’dan Müslüm Polat’a teşekkür

Öğretmen Fatma Nur Çelik son yolculuğuna uğurlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye barış ve istikrar için çalışmalarını sürdürüyor

TİMBİR’den Tel Aviv tepkisi: “Neden rahatsız oldunuz?”

Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu 9'uncu kez toplandı

İsrail’de CNN TÜRK ekibi canlı yayında gözaltına alındı

İran’daki saldırılarda can kaybı 787’ye yükseldi

Efeler Belediyesi’nden ücretsiz psikososyal destek

Çine protokolü öğrencilerle iftarda bir araya geldi

Aksaray Ülkü Ocakları’ndan gönül seferberliği: “Komşusu açken tok atan bizden değildir”

SGK’dan hileli boşanma denetimi: 2 bin 606 aylık kesildi

RTÜK’ten Taşdelen Lisesi olayına yayın yasağı

Yükleniyor

Trafikte Güvenli Gelecek İçin Eğitimlerimiz Tüm Hızıyla Devam Ediyor…

Kendisini Göç İdarisinde Görevli Polis Olarak Tanıtıp Dolandırıcılık Yapan Şüpheli Yakalandı

Alanya İlçesinde Kaçak Tütün Operasyonu

Kepez İlçesinde Ruhsatsız Silah Operasyonu

Kepez İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

Boğa Çayı’nda Boğulma Olayı / Konyaaltı-Antalya

Kepez İlçesinde Bir Tır ve Dorsesinde Yüklü Miktarda Kaçak Makaron Ele Geçirildi

Konyaaltı İlçesinde Meydana Gelen Cinayet Olayının Şüphelisi Tutuklandı

Antalya jandarma suçluya göz açtırmıyor

Kendisini Başkomiser Olarak Tanıtıp Milyonluk Dolandırıcılık Yapanlar Planlı Operasyonla Yakalandı

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2025 yılında %3,6 arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %34,07 arttı, aylık %7,74 arttı

Yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü %2,6 arttı

Kira geliri vergi beyan süreci başlıyor: Kiracı ve ev sahiplerine önemli uyarılar

Ocak ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %4,0 azaldı, ithalat %0,1 arttı

Ekonomik güven endeksi 100,7 oldu

Sağlık Modülü, 2025

Evlenen çiftlerin sayısı 2025 yılında 552 bin 237 oldu

Mehmet Şimşek: Dolaylı vergilerin oranı yüzde 66'dan 62'ye düştü

Güven endeksi hizmet sektöründe aynı kaldı, perakende ticaret sektöründe %2,9 arttı, inşaat sektöründe %2,1 azaldı

Yerel yönetimlerden gıda güvenliği için güç birliği

Terörsüz Türkiye raporu komisyonda kabul edildi

CHP muhtarlardan sonra veterinerlere de yeşil pasaport istedi

Yusuf Tekin'den Ramazan genelgesi açıklaması: Noel bizim kültürümüzde nereye oturuyor

81 il için sahur ve iftar saatleri

Camiler ilk teravih namazı için doldu

Almanya Savunma Bakanı: Türkiye NATO'da merkezi rolde

CHP'li vekil Hasan Öztürkmen'den Ramazan genelgesine tepki

Okullarda öğrençi mi yetiştiriyorsunuz? Mafya mı yetiştiriyorsunuz?

SAĞLIKTA SİSTEM ÇÜRÜYOR, İL MÜDÜRÜ İZLİYOR!

AESOB Başkanlığı'nda dengeler değişiyor

Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü

Milli Savunma Bakanlığı paylaştı: Tereddüt susar, kararlılık konuşur

Fatma öğretmeni katleden katil öğrenci: Yanımda her zaman bıçak taşırım

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Siyaset, diyalog zeminini açık tutarak daha nice sorunları çözecektir

ASÜ’de Aksaray’a özgü hediyelik seramik sergisi açıldı

Süper Lig’de 26 ve 27. haftanın takvimi netleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye barışın ve adaletin yanında

Ordu’da bazı ilçelerde okullar tatil

Milletvekili Avcı TBMM’de 263 şehit madenciyi andı

Kıbrıs Night Clublar Akdenizde Bir Yaşam Tarzı

Altın Portakal Nişanı'nı Taşıyan Saadet Işıl Aksoy 'Confidente' Filmiyle Berlin'deydi

Dr Atabay ve Ekmas Grup Sponsorluğunda Gerçekleşen DORA HONOUR LIST Gecesi

Yalçın Konuk'tan İstanbul'un Hafızasına Müzikal Bir Ağıt: Tatavlada Son Dans

Oğulçet'ten Derin Bir Yalnızlık Yolculuğu: Koyu

Neslişah Yılmaz rüzgarı Londra'yı sardı!

Musa Eroğlu rüzgârı

Aras Bulut İynemli ve Cengiz Bozkurt Vodafone İçin Kamera Karşısına Geçti

Ali Başarır'dan Yeni Eser: Introvert

Özgür Aydın'ın Yeni Albümü 'Sympathy' Şimdi Yayında!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13