Geçtiğimiz günlerde TUSAŞ’a yapılan terör saldırısında 5 şehit verilmiş 25 çalışan yaralanmıştı. Ülke yastayken vur patlasın çal oynasın şeklinde konser veren Bilim Üniversitesi’nde gece yarılarına kadar öğrenciler ve yönetim hem içmiş hem de eğlenmişti. Bilim Üniversitesinin çiçeği burnunda Rektörü Prof Dr. Semih Ekercin, durmak bilmiyor. Bilim Üniversitesi toplum tarafından çok...
01.11.2024
0
Fatih Gürbüz’ün yazısını okumak için tıklayınız…
24.10.2024
0
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup konuşmasında DEM’e yaptığı çağrıyı sosyal medya hesabından eleştiren Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ı MHP Muratpaşa İlçe Başkanı Sadullah Güneş ağır şekilde eleştirdi. MHP Muratpaşa İlçe Başkanı Sadullah Güneş, sosyal medya hesabından Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a aynen şunları söyledi; Haddini bil…! Rezidans solcusu …...
23.10.2024
0
Antalya Barosu Olağan Genel Kurulu Toplantısı ve Seçimleri 12 Ekim 2024 tarihinde yeterli çoğunluk sağlanamadığından 19-20 Ekim 2024 tarihinde Nazım Hikmet Fuar ve Kongre Merkezinde yapılacak. Türkiye’nin dördüncü büyük barosu olan Antalya Barosunda bu yıl 8 bine yakın avukat oy kullanacak. Mevcut başkan Av. Hüseyin Geçilmez tekrar aday olmazken; seçimde...
14.10.2024
0

BM onayladı! 11 Temmuz Soykırımı Anma Günü oldu

BM onayladı! 11 Temmuz Soykırımı Anma Günü oldu
Yayınlama: 23.05.2024
5
A+
A-

BM Genel Kurulu, Srebrenitsa Soykırımı’nın her yıl anma kararını onayladı..

BM onayladı! 11 Temmuz Soykırımı Anma Günü oldu

Bosna Hersek’te gözler Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki Srebrenitsa kararındaydı..

1992 ile 1995 yılları arasında Avrupa’nın ortasında Sırpların Bosna Hersek’te yaptığı katliam, daha önce soykırım suçu işlediği tescillenen Almanya ve Ruanda tarafından BM gündemine taşınmıştı..

Almanya ve Ruanda; Hollanda askerlerinin korumasındaki Srebrenitsa’da yapılan katliama ilişkin karar tasarısı hazırladı.

Tasarıya göre, 11 Temmuz’un ‘Uluslararası Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü’ olarak ilan edilmesini istendi.

11 Temmuz Soykırımı Anma Günü oldu

Karar tasarısı, BM Genel Kurulu’nda bugün oylandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 11 Temmuz’u “1995 Srebrenitsa Soykırımını Anma ve Uluslararası Düşünce Günü” ilan edilmesini talep eden karar tasarısını 19’a karşı 84 oyla kabul etti.

Kabul edilen teklifle, Sırpların soykırım inkarının önüne geçilmesi planlanıyor.

Srebrenitsa’da ne oldu?

Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin hemen ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar’a teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrol ettiği bölgeye gitmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda öldürdü, katledilenler toplu mezarlara gömüldü.

Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılındaki kararında, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları “soykırım” olarak nitelendirdi.

Srebrenitsa’daki soykırımda hayatını kaybedenlerden kimlik tespiti yapılamayan ve cenazesine ulaşılamayan 1600’den fazla kişi bulunuyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.