Akdeniz Üniversitesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen çevre alanında Türkiye’nin en uzun soluklu organizasyonlarından olan Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri-2023’ün kazananları belli oldu. Ödüller Haziran ayındaki törenle 26’ıncı kez sahiplerini bulacak.
Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 26 yıldır düzenlenen Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri-2023 açıklandı. Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri her yıl, Akdeniz Üniversitesi, Antalya ve Türkiye ölçeklerinde ve ayrıca Bilim Onur, Bilim Hizmet, Bilim Teşvik ve Özel Ödül kategorilerinde; doğal kaynakların ekolojik ilkelere uygun olarak kullanılmasının sağlanmasına, çevre kirliliğinin önlenmesi için stratejiler geliştirilmesine, projeler üretilmesine ve uygulanmasına, politikalar geliştirilmesine, çevre bilinci kapsamında ekolojik düşünme alışkanlığının geliştirilmesi ve yaşama biçimine dönüştürülmesine hizmet etmiş kişi, kurum ve kuruluşlara veriliyor. 2023 yılı Çevre Hizmet Ödüllerinin sahiplerine takdimi için ödül töreni 2024 Haziran ayında gerçekleştirilecek.
HER YIL İLGİ ARTIYOR
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, çevrenin korunması ve sürdürülebilir bir gelecek için çevresel bilincin artırılmasının son derece önemli olduğunu ifade ederek Akdeniz Üniversitesi olarak Çevre Hizmet Ödülleri ile Türkiye çapında 26 yıldır bu bilincinin yaygınlaştırılması ve çevresel duyarlılığın artırılmasına katkı sağlamanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Rektör Özkan, “Çevre Hizmet Ödüllerine her yıl artan ilgi de bu çabanın karşılık bulduğunu gösteriyor. Anaokulundan üniversite düzeyine katılım olması bu bilincin yediden yetmişe toplumun geneline yayılmasına vesile olması anlamında ayrıca sevindirici.” dedi. Çevrenin korunmasının toplumun tamamının ortak sorumluluğu olduğunu belirten Rektör Özkan, “Bulunduğu konumda herkes elinden geldiğince çevreyi korumanın ve hatta iyileştirmenin bir yolunu bulmalı. Bu ödül töreni ile de sadece bu alana hizmet etmiş kişileri ödüllendirmiş olmuyoruz aynı zamanda örnek projeleri de yaygınlaştırmış oluyoruz. Bu anlamda çok yönlü bir kazanım sağlanmış oluyor.” diye konuştu. Rektör Özkan, ödül almaya hak kazananları tebrik ederek çevre için yapmış oldukları çalışmalardan dolayı da teşekkür etti.
HERKESİN SORUMLULUĞU VAR
Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. İ. Ethem Karadirek de, tüm vatandaşların sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, çevrenin geliştirilmesi, çevre sağlığının korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesinin aynı zamanda tüm vatandaşların da ödevleri arasında olduğunu belirtti. Son yıllarda özellikle iklim değişikliğinin çevre üzerindeki baskıyı artırdığını ifade eden Doç. Dr. İ. Ethem Karadirek, iklim değişikliğine uyum, çevrenin korunması ve geliştirilmesi ile sürdürülebilirliğin hayatımızın vazgeçilmez unsurları arasında yer alması gerektiğine vurgu yaptı. Çevrenin insan sağlığı, ekonomi ve sosyal yaşam üzerinde derin bir etkiye sahip olduğunu, gelecek nesillere sağlıklı ve dengeli bir çevre bırakmanın tüm herkesin vazifesi olduğunun altını çizen Doç. Dr. İ. Ethem Karadirek, 26’ıncısı düzenlenen 2023 Çevre Hizmet Ödülleri kapsamında iklim değişikliğine uyum ve çevrenin korunması kapsamında yapmış oldukları çalışmalarından dolayı ödül almaya hak kazananları tebrik ettiğini bildirdi.
ÇEVRE HİZMET ÖDÜLLERİ KAPSAMINDA ÖDÜL KAZANANLAR
Bilim Onur Ödülü
Prof. Dr. Hasan Mandal, “İklim değişikliği ile mücadele edilmesi için birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımı odağında Ar-Ge ve yenilik ekosistemine yönelik ulusal ve uluslararası düzeydeki öncü hizmetleri”
Bilim Hizmet Ödülü
Doç. Dr. Şiir Kılkış, “İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik odağında bilimsel ilerlemelerin artırılmasına yönelik bilim hizmetleri ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelindeki (IPCC) bilimsel görevleri
Bilim Teşvik Ödülü
Arş. Gör. Pelin Yapıcıoğlu, “Çevre bilimine yönelik gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası ölçekteki çalışmalar”
Türkiye Ölçeği “Kamu”
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, “Arttırılmış Gerçeklik (AR+) Teknolojisi ile Çocuklarda İklim Değişikliği Farkındalığının Artırılması Projesi”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Sünger kent İzmir Projesi”
Bucak Belediyesi, Burdur, “Mermer atıkları bertaraf ve geri kazanım tesisi projesi”
Türkiye Ölçeği “Özel”
S.S. Antalya Başka Bir Okul Mümkün Eğitim Kooperatifi, “BBOM Antalya ve okulları, ekolojik felsefeyi de merkeze alan eğitim projesi”
Antalya Ölçeği “Kamu”
Ahu Aysal Anaokulu, Kemer, “Doğanın gücü adına, çevremi, bitkileri ve hayvanları koruyorum”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Antalya İl Müdürlüğü, “Atık malzemelerden tasarım yarışması ve takas kütüphanesi”
Antalya Ölçeği “Özel”
Lara Barut Collection/Antalya, “Sürdürülebilirlik çalışmaları (Plastik azaltma çalışmaları, kimyasal tüketiminin azaltılması, biyoçeşitliliğin korunması, farkındalık çalışmaları, eğitimler, kâğıt atık miktarını azaltmak için yapılan dijitalleşme çalışmaları, karbon ayak izinin azaltılması (IREC sertifikası))”
Akdeniz Üniversitesi Ölçeği
Akdeniz Üniversitesi Çevre ve İklim Değişikliği Topluluğu, “İklim değişikliği ve etkileri konusunda farkındalık çalışmaları”
Özel Ödül
Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, “Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu’nun Çevre Değerlerine Katkısı: Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Perspektifi”
Öğr. Gör. Nihal Özdemir, “İklim Değişikliğine Özel Bir Bakış (Öğrenme Güçlüğü olan Öğrenciler için Kapsayıcı İklim Değişikliği Eğitim Projesi)