15703,40%-1,93
44,07% 0,17
51,19% 0,04
7320,00% 1,94
11854,23% 0,00
KARS - BHA
Kars Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Kadir Bozan, işletmelerden Odaya yoğun şekilde ara eleman bulunamadığı yönünde talepler geldiğini belirterek, mevzuat kapsamında her 5 Türk çalışan için 1 yabancı uyruklu çalıştırılabildiğini söyledi.
Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, son dönemde ilimizde faaliyet gösteren işletmelerden Odaya yoğun şekilde ara eleman bulunamaması yönünde talepler iletildiğini belirterek, birçok sektörde nitelikli ve ara eleman ihtiyacının giderek arttığını ifade etti. Başkan Bozan yaptığı değerlendirmede, özellikle üretim, inşaat, hizmet ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin iş gücü temininde zorluk yaşadıklarını dile getirerek şu açıklamalarda bulundu: “Odamıza ulaşan birçok üyemiz, faaliyetlerini sürdürebilmek ve üretimlerini devam ettirebilmek adına ara eleman bulmakta zorlandıklarını ifade etmektedir. Bu kapsamda bazı işletmelerimiz yabancı uyruklu çalışan istihdamı konusunda Odamızdan destek talep etmektedir.” Bozan, Türkiye’de yabancı uyruklu çalışan istihdamının 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen çalışma izni değerlendirme kriterleri çerçevesinde yürütüldüğünü hatırlatarak şu bilgileri paylaştı: “Mevzuat kapsamında işyerlerinde yabancı uyruklu çalışan istihdam edilebilmesi için bazı kriterler bulunmaktadır. Bakanlık tarafından belirlenen uygulamaya göre genel kural olarak işyerinde istihdam edilen her 5 Türk vatandaşı çalışan için 1 yabancı uyruklu çalışan için çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir. Bu düzenleme hem yerli istihdamın korunmasını hem de işletmelerimizin ihtiyaç duyduğu iş gücünün temin edilmesini amaçlamaktadır.”
Başkan Bozan ayrıca yabancı uyruklu çalışan istihdam etmek isteyen işletmelerin başvuru süreçlerini doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapmaları gerektiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Yabancı uyruklu çalışan istihdam etmek isteyen işletmelerimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen e-Devlet ve çevrim içi başvuru sistemi üzerinden çalışma izni başvurusu yapabilmektedir. Başvurular, işveren tarafından elektronik ortamda yapılmakta olup gerekli belgeler ve işyeri bilgileri sistem üzerinden Bakanlığa iletilmektedir.
Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda uygun görülen yabancı çalışanlar için çalışma izni düzenlenmektedir.” Bozan ayrıca, işletmelerin başvuru süreçleri ve mevzuat hakkında bilgi almak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının resmi internet sitesinden veya Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü başvuru sisteminden detaylı bilgilere ulaşabileceklerini ifade etti. Kars Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerin karşılaştıkları sorunları yakından takip ettiklerini belirten Bozan, Oda olarak işletmeleri mevzuat konusunda bilgilendirmeye ve yönlendirmeye devam edeceklerini söyledi. Başkan Bozan açıklamasının sonunda, Kars ekonomisinin gelişmesi ve işletmelerin üretim kapasitelerinin sürdürülebilir şekilde devam etmesi için iş gücü temininde yaşanan sorunların çözümüne yönelik tüm yasal imkanların değerlendirilmesinin önem taşıdığını vurguladı.