16012,85%1,27
43,99% 0,09
51,17% -0,05
7180,44% -1,06
11873,13% -0,94
Ülkemiz, bulunduğu coğrafya itibarıyla aktif deprem kuşağı üzerinde yer almakta ve ne yazık ki bu gerçeği acı tecrübelerle defalarca yaşamaktadır. Depremler yalnızca binaları değil; aynı zamanda şehirlerin altyapı sistemlerini, özellikle de iletişim altyapısını doğrudan etkilemektedir.
Deprem sonrasında arama-kurtarma faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesi, kamu kurumlarının koordinasyonu ve vatandaşların yakınlarıyla iletişim kurabilmesi açısından haberleşme sistemlerinin kesintisiz çalışması hayati önem taşımaktadır.
Ancak bugün birçok şehirde olduğu gibi Antalya’da da iletişimi sağlayan baz istasyonlarının önemli bir bölümü bina çatılarına kurulu durumdadır. Bu durum, deprem sonrasında iletişim altyapısının sağlıklı çalışmasını doğrudan o binanın ayakta kalıp kalmamasına bağlı hale getirmektedir.
Oysa afet yönetimi açısından daha güvenli olan yöntem, kule tipi bağımsız baz istasyonlarının yaygınlaştırılmasıdır. Bu tür istasyonlar hem yapısal olarak daha dayanıklı olmakta hem de deprem sonrasında kendi enerji ihtiyacını karşılayabilecek şekilde tasarlanabilmektedir.
Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak; özellikle yeni imara açılacak bölgelerde iletişim altyapısının planlama aşamasında değerlendirilmesi, kule tipi baz istasyonlarının yaygınlaştırılması ve bu sistemlerin afet anlarında bağımsız enerji kaynaklarıyla çalışabilecek şekilde tasarlanması gerektiğini vurguluyoruz.
Unutulmamalıdır ki deprem dirençli kentler yalnızca sağlam binalarla değil, kesintisiz çalışan altyapı sistemleriyle mümkündür. İletişim altyapısı da bu sistemlerin en kritik bileşenlerinden biridir.
Deprem gerçeğini göz ardı etmeden, kentlerimizi daha güvenli, daha dirençli ve afetlere hazırlıklı hale getirmek hepimizin ortak sorumluluğudur.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.5 Mart 2026
Şaban TAT
TMMOB
Elektrik Mühendisleri Odası
Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı