Menü Yarını bekleme anında haber al - ANTALYA GÜNCEL
Tarih: 08.03.2026 09:27
Cumhurbaşkanı  Erdoğan: Ne adına olursa olsun kadına şiddet insanlığa ihanettir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne adına olursa olsun kadına şiddet insanlığa ihanettir

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA - BHA 

Recep Tayyip Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Hamlesi” temasıyla İstanbul’un Şişli ilçesindeki bir otelde düzenlenen iftar programında konuştu. Davetlileri selamlayarak sözlerine başlayan Erdoğan, tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı ve Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Kadınların toplumdaki rolüne dikkat çeken Erdoğan, annelerin, eşlerin, kardeşlerin ve kız evlatların hayatın her alanına anlam kattığını belirterek, başta şehit anneleri ve eşleri olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde zorluk yaşayan kadınlara da selamlarını iletti. Gazze, Suriye, Yemen, Sudan ve İran gibi bölgelerde acı çeken kadınları da anan Erdoğan, bu kadınların yaşadığı sıkıntıların herkes için büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada yaşanan çatışmaların, gelir adaletsizliğinin ve ayrımcılığın en fazla kadınları etkilediğini vurgulayarak, küresel tüketim sisteminin de çoğu zaman kadın emeğini sömürdüğünü dile getirdi. İsrail’in Gazze’deki saldırılarında hayatını kaybedenlerin büyük bölümünün kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirten Erdoğan, savaşların ve krizlerin yükünü çoğu zaman kadınların taşıdığını söyledi.

Türkiye’nin farklı coğrafyalarda yaşanan adaletsizliklere karşı insani bir duruş sergilediğini ifade eden Erdoğan, ülkenin bu yaklaşımının en önemli destekçilerinin kadınlar olduğunu dile getirdi. Kadınların Türkiye’nin kalkınmasında, demokrasisinin güçlenmesinde ve refah seviyesinin yükselmesinde önemli rol oynadığını belirten Erdoğan, kadın emeğinin ülkenin gelişimindeki payının büyük olduğunu söyledi.

Kadın ve erkek arasında ayrım yapılmasını reddeden bir medeniyet anlayışına sahip olduklarını vurgulayan Erdoğan, insanın üstünlüğünün ancak emek, liyakat ve takva ile ölçülebileceğini ifade etti. Cinsiyet, köken veya kimlik üzerinden yapılan ayrımcılığın kabul edilemez olduğunu dile getiren Erdoğan, kadınların toplumsal hayatta erkeklerle birlikte omuz omuza yer aldığını belirtti.

Kadınların iş gücüne katılım oranındaki artışa da değinen Erdoğan, göreve geldikleri dönemde yüzde 27,9 olan kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 34,7’ye yükseldiğini söyledi. Aynı dönemde kadın istihdam oranının yüzde 25,3’ten yüzde 31,7’ye çıktığını belirten Erdoğan, parlamentodaki kadın milletvekili sayısının da 2002’de 24 iken son seçimlerde 119’a ulaştığını ifade etti.

Kamu kurumlarında kadın çalışan oranının da arttığını dile getiren Erdoğan, geçmişte uygulanan başörtüsü yasağının kaldırılmasıyla kadınların kamu kurumlarında daha aktif görev alabildiğini söyledi. Akademi, adliye, mülkiye ve askeriye gibi alanlarda kadınların önündeki engellerin kaldırıldığını ifade eden Erdoğan, kamu çalışanları arasında kadın oranının son yıllarda önemli ölçüde yükseldiğini belirtti.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelede “sıfır tolerans” anlayışıyla hareket ettiklerini vurgulayan Erdoğan, bu alanda çeşitli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini ifade etti. 2005 yılında Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişikliklerle kadına yönelik şiddete karşı önemli adımlar atıldığını belirten Erdoğan, 2012’de yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun da bu mücadelenin önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin sayısının 86’ya çıkarıldığını, kadın konuk evlerinin ise 81 ilde hizmet verdiğini belirten Erdoğan, Sosyal Hizmet Merkezleri aracılığıyla da koruyucu ve önleyici hizmetlerin yaygınlaştırıldığını dile getirdi. Alo 183 hattı ve KADES uygulamasıyla kadınların ihtiyaç duyduklarında 7 gün 24 saat destek alabildiğini ifade etti.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddete karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini belirten Erdoğan, “Tek bir kadın veya çocuk şiddet mağduru olmayana kadar mücadelemiz devam edecek.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Meclis’e sunulan yeni bir kanun teklifine de değinerek, çalışan annelerin doğum izinlerinin 16 haftadan 24 haftaya çıkarılmasının planlandığını açıkladı. Aynı düzenleme kapsamında özel sektörde çalışan babaların babalık izninin de 5 günden 10 güne çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Programa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan de katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda İstanbul İl Müftü Yardımcısı Zekeriya Bülbül dua etti. Programda ayrıca Mahinur Özdemir Göktaş da bir konuşma yaptı ve konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tablo hediye etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —